Paste de casă cu dovleac Alina Avram 25 septembrie 2015 2 Comments

Tortelli di zucca reprezintă un tip de paste foarte cunoscut și apreciat în provincia Mantova. În tradiția mantovană ei se pregătesc cu amaretti și mostarda. Eu am ales să-i pregătesc de data aceasta simpli și am adăugat în compoziție și făină integrală. Iubesc pastele de casă, dar tot dulciurile rămân pe primul loc. Pastele sunt a doua mea pasiune, după patiserie. Din când în când îi răsfăț pe ai meu cu paste de casă. Am mai făcut paste umplute, doar că le-am umplut cu ricotta și spanac. Le puteți vedea aici. Nu se fac greu, doar că e destul de migăloasă întreaga operațiune. La final, o să vă dați seama că merită cu prisosință efortul depus. Pastele făcute în casă sunt cele mai bune. 

Timp de pregătire: 120 de minute
Timp de coacere: 10 minute
Grad de dificultate: mediu

Ingrediente pentru aluat:

150 g de făină albă
150 g de făină integrală
3 ouă
1 praf de sare

Pentru umplutura de dovleac:

400 g de piure de dovleac
50 g de parmezan ras
2 linguri de pesmet
1/2 linguriță de nucșoară
sare, piper

Pentru sosul de unt:

100 g de unt
3 frunze de salvie

Mod de pregătire:

Se pune făina într-un bol și se adaugă sarea și ouăle în mijloc. Se frământă până se încorporează ouăle și se transferă apoi pe masa de lucru. Se frământă energic pentru 10 minute până aluatul e omogen și elastic. Puteți realiza toată operațiunea direct pe masa de lucru (de preferabil cu o suprafață dură) , dar eu amestec întâi făina cu ouăle într-un bol și apoi o transfer pe masa de lucru. Puteți pune doar făină albă pentru că aluatul cu făină integrală e puțin mai greu de lucrat. Se înfoliază aluatul și se lasă pe masa de lucru să se odihnească pentru 30 de minute. Veți observa că după ce se odihnește suficient se mai înmoaie și e mai ușor de lucrat cu el. 
Între timp se poate pregăti compoziția. Piureul de dovleac se amestecă cu parmezanul, pesmetul, nucșoară, sare și piper. Piureul nu trebuie să fie apos, dacă ați fiert dovleacul îl scurgeți bine de apă. Îl puteți coace în cuptor, astfel nu va mai reține atât de multă apă ca cel fiert. Se pasează apoi ușor cu o furculiță. 
Se împarte aluatul în 4 părți egale. Se aplatizează cu mâna și se trec apoi prin mașina de paste până rezultă o foaie subțire. Eu m-am oprit la măsura 5 la mașina mea de paste. Dacă nu aveți mașină de paste puteți întinde aluatul și cu sucitorul, dar trebuie să faceți foi foarte subțiri. Dacă nu lucrați cu tot aluatul în același timp, păstrați restul învelit în folie alimentară pentru  nu se usca prea tare. 
Se formează fâșii din aluat înguste, se așază câte o linguriță de compoziție, se împăturesc și se taie apoi tortelli cu o rozetă. Se pliază bine pentru a nu ieși compoziția din interior în momentul fierberii. Se lasă să se odihnească pe masa de lucru unsă cu făină. Se pune apa la fiert și în momentul în care fierbe se adaugă puțină sare și pastele. Se fierb pentru maxim 5 minute, iar apoi se scurg bine de apă.
Se încălzește untul într-o tigaie, se adaugă salvia și pastele scurse. Se servesc apoi cât sunt calde cu parmezan ras deasupra.Buon Appetito!
Tags:

2 comentarii :

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!