Mini cheesecake cu dovleac (fără coacere) Alina Avram 22 septembrie 2015 2 Comments

Am mai făcut acum ceva timp un cheesecake cu dovleac și m-am gândit să repet experiența, dar de data aceasta am zis să fac unul fără coacere. E mult mai simplu de pregătit, de asta l-am și ales. L-am îmbogățit cu frișcă naturală și caramel. Vă spun cu mâna pe inimă că a ieșit un cheesecake senzațional. În cazul în care nu aveți forme individuale pentru mini cheesecake îl puteți face într-o formă cu inel detașabil de 18 cm. E foarte bine și așa. Eu mă săturasem de varianta clasică așa că am optat pentru versiunea mini. De data aceasta am folosit dovleac cu coaja verde, care are o culoare puțin diferită de cel cu coaja galbenă (plăcintar) și la gust nu e la fel de dulce. De cele mai multe ori îl prefer pe cel plăcintar, dar fiindcă am făcut deja destule rețete cu acest soi, am zis să mai schimb.

Timp de preparare: 30 de minute
Timp de răcire: 2-3 ore
Grad de dificultate: ușor

Ingrediente pentru crustă:

250 g de biscuiți cu ciocolată
100 g de unt

Pentru cremă:

300 g de mascarpone
100 g de zahăr pudră
200 g de piure de dovleac (dovleac fiert și pisat)
1/4 linguriță de scorțișoară
1/4 linguriță de nucșoară
1/4 linguriță de dovleac
2 foi de gelatină

Pentru caramel:

50 g de zahăr
100 g de smântână pentru frișcă
20 g de unt moale

În plus: 
100 g de smântână pentru frișcă
migdale tocate

Mod de pregătire:

Pentru pregătirea crustei de biscuiți se macină biscuiții și se amestecă cu untul topit. Se așază mini formele pe o suprafață dreaptă, tapetată cu hârtie de copt. Eu le-am pus pe o placă de ardezie, dar am uitat de hârtia de copt, aceasta face mai ușoară desprinderea ulterioară a mini cheesecake-urilor.  Se împarte compoziția între cele 4 forme și se presează bine cu ajutorul unui pahar. Se dau la rece. Dacă nu aveți forme mici, ungeți o tavă cu inel detașabil cu unt și așezați hârtie de copt doar la bază. Presați bine biscuiții în tavă și dați tava la rece. 
Între timp se pregătește crema. Se mixează brânza mascarpone cu zahărul pudră. Se adaugă apoi piureul de dovleac și se mixează în continuare. Se pune gelatina la hidratat în apă rece și se încălzesc două linguri de smântână lichidă. Se scurge gelatina de apă și se adaugă peste smântâna încălzită. Se amestecă să se răcorească și se ia apoi o lingură din compoziția de dovleac și se amestecă cu gelatina. Se pune apoi toată gelatina peste compoziția de dovleac. Se adaugă condimentele și se pune crema în mini formele scoase de la rece sau în tava cu inel detașabil, după caz. Se dau la rece pentru minim 2-3 ore până se încheagă compoziția. 
Pentru pregătirea caramelului se topește zahărul într-o tigaie antiaderentă. Se încălzește smântâna lichidă separat și se adaugă apoi în fir subțire peste zahărul topit. Se amestecă încontinuu până se formează caramelul. Se ia de pe foc și se încorporează untul moale. 
Se scot mini cheesecake-urile de la rece, se lasă puțin la temperatura camerei și se desprind ușor cu un cuțit. Se scot din forme cu ajutorul unui instrument special (care vine la pachet cu mini formele), împingând ușor și ridicând sfera de inox. Se decorează cu frișcă naturală neîndulcită și caramel. Se toacă câteva migdale și se adaugă deasupra. 


Spor la treabă!

2 comentarii :

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!