Tort Trufă de ciocolată Alina Avram 11 august 2015 2 Comments

Îmi doream să încerc Tortul Trufă de când am mâncat la un restaurant prăjitură trufă. Îmi mai spusese cineva că este foarte bun. Așadar, l-am făcut și l-am mâncat împreună cu prietenii. Eu sunt înnebunită după deserturile cu ciocolată așa că tortul acesta mi-a mers direct la inimă. Rețeta am preluat-o de la Gabriela Cuisine și i-am adus mici modificări. Glazura am folosit-o la două torturi pentru că este foarte multă și nu poți îmbrăca un singur tort cu ea. Așadar puteți înjumătăți cantitățile indicate pentru glazura de unt și ciocolată. Ce am înțeles eu de la tortul acesta?! E o combinație între blatul umed de cacao, crema de ciocolată și glazura intensă cu gust de cacao. Am folosit cicolată cu 50%cacao pentru că tortul în sine nu conține așa de mult zahăr și nu am vrut să fie prea intens gustul amărui. Dacă îl făceam doar pentru mine aș fi folosit cu siguranță o ciocolată cu un procent mai mare de cacao. 

Ingrediente pentru 3 blaturi de 23 de cm:

260 g de unt la temperatura camerei (82%grăsime)
65 g de cacao
80 ml de apă fierbinte
200 ml de lapte
300 g de făină
3 ouă
3/4 linguriță de bicarbonat de sodiu
1/2 linguriță de sare
350 g de zahăr
1 baton de semințe de vanilie (am folosit eu)

Pentru crema ganache:

400 ml de smântână lichidă pentru frișcă
400 g de ciocolată neagră (52%cacao)

Pentru glazura de unt și ciocolată:

65 g de cacao
80 ml de apă călduță
350 g de unt la temperatura camerei (82% grăsime)
150 g de zahăr pudră
2 1/4 lingurițe de sare
600 g de ciocolată neagră (52% cacao)

Mod de pregătire:

Trebuie să vă mărturisesc că la tortul acesta nu am reușit să măsor chiar exact ingredientele pentru că aici în Romania nu am cântar digital și mi-a fost destul de greu să măsor apa, cacaua, chiar și lingurițele de sare și bicarbonat de sodiu. Am pus cam o linguriță rasă de bicarbonat de sodiu și sarea mai mult la ochi. 
Așadar pentru pregătirea blaturilor eu am uns cu unt tăvile și le-am tapetat cu hârtie de copt atât la bază cât și pereții acestora. Cuptorul se preîncălzește la 175 de grade.
Cacaua se cerne într-un bol, se adaugă treptat apa fierbinte și apoi laptele tot treptat. Eu fiindcă nu am reușit să o fac fără cocoloașe am trecut-o ulterior printr-o sită fină și am dat-o deoparte. 
În alt bol se amestecă făină cernută cu bicarbonatul de sodiu și sarea.
Untul moale se mixează pentru 3 minute la viteză mică și apoi se adaugă pe rând zahărul și se mai mixează pentru încă 3 minute. Se adaugă și semințele de la un baton de vanilie. Se adaugă și ouăle, pe rând, mixând în continuare. 
Urmează încorporarea celor 3 componente sau mixuri, cum vreți să le numiți. Așadar peste untul mixat cu zahărul și ouăle se încorporează mixul de făină cernut, câte o lingură pe rând, alternând cu mixul de cacauă și lapte. Se încorporează ușor la mână și se împarte apoi compoziția în cele 3 tăvi pregătite. Se coc câte două tăvi în același timp și nu toate trei. A treia se coace separat. Așadar se introduc tăvile în cuptor la 175 de grade și se coc blaturile pentru 20 -25 de minute maxim. 
Se lasă să se răcorească în tavă și se scot apoi pe un grătar la răcit. 
Până se răcesc blaturile se pregătește crema ganache. Se încălzește smântâna pentru frișcă având grijă să nu dea în clocot, se lasă pe foc până aproape de punctul de fierbere. Se toarnă apoi peste ciocolata ruptă în bucățele și se amestecă până se topește în totalitate. Se dă ciocolata la rece pentru o oră. 
Se mixează apoi pentru câteva minute crema ganache până se întărește puțin și se deschide la culoare. 
Eu nu am mai tăiat blaturile pentru că nu a fost nevoie, au ieșit perfect drepte, fără denivelări. Cu ajutorul inelului de la o tavă detașabilă se poate monta tortul. Se așază primul blat, jumătate din crema ganache, al doilea blat, restul de cremă și la final ultimul blat. Se dă tortul la rece peste noapte.
A doua zi se pregătește glazura de unt și ciocolată. Cacaua cernută se amestecă cu apa călduță. Eu am scris în rețetă 80 ml de apă călduță, exact cum era trecut la Gabriela, dar eu am pus mai multă apă pentru că acest amestec de cacauă și apă trebuie să fie ca o pastă omogenă, fără cocoloașe. Așadar, se dă deoparte acest amestec și se topește ciocolata pe baie de aburi. Untul moale se mixează cu zahărul adăugat pe rând. Se adaugă și cacaua, mixând în continuare la viteză mică și la final ciocolata topită. Eu am trecut la final toată glazura printr-o sită fină pentru că nu eram mulțumită de aspectul ei. Tot îmi mai rămăseseră cocoloașe de cacao. Oricum, această operațiune nu e grea și în plus glazura are un aspect mai frumos. 
Se scoate tortul de la rece, se îndepărtează inelul și se îmbracă în glazura aceasta. Repet, nu puteți îmbrăca tot tortul în glazura aceasta pentru că e prea multă, pentru două torturi e mai mult decât suficientă. Eu am făcut toată glazură pentru că am folosit-o și la alt tort. 
Se dă tortul din nou la rece pentru câteva ore și de decorează cu ciocolată răzuită. Nu vă stresați prea mult cu decoratul lui, oricum glazura se întărește destul de repede pentru că tortul fiind rece favorizează întărirea acesteia. Așadar, trebuie să vă mișcați rapid pentru a-i da totuși o formă. Îmi cer scuze că nu am reușit să fac mai multe poze din timpul pregătirii, dar l-am făcut mai mult noaptea și mai mult pe fugă. Poze cu felia nu am pentru că după cum am spus, l-am dus la Suceava și l-am mâncat cu prietenii. Oricum, felia Gabrielei arată de milioane, îți face poftă instant. 


Tags:

2 comentarii :

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!