Risotto cu hribi Alina Avram 21 august 2015 2 Comments

Vara aceasta am mâncat cel mai prost risotto cu hribi la un restaurant românesc cu specific italian. Nu știu de ce mai are specific italian dacă mâncarea nu are nicio treabă cu cea din  Italia. Nu mai zic că patronul e italian. Nu o să dau numele restaurantului și nici nu o să discut mai mult pe această temă. Știți prea bine câte restaurante de acest gen sunt în Romania. Pe de altă parte, pe durata șederii mele în Romania am avut ocazia să mănânc în niște restaurante absolut fantastice. Mă bucur că și la noi în țară se găsesc din ce în ce mai multe restaurante de acest gen. Dacă experiențele plăcute sunt mai multe decât cele neplăcute, atunci suntem pe drumul cel bun, zic eu. Când m-am întors în Italia, pe marginea drumului erau o mulțime de hribi, așa că ne-am oprit și am cumpărat câteva kilograme. Le-am zis alor mei că imediat ce ajung în Italia fac un risotto așa de bun și desigur o tocăniță de hribi cu smântână. Risotto a ieșit așa cum voiam: cremos, aromat, delicios, net superior celui de la restaurant. A fost exact pe gustul meu și o să vă dau și vouă rețeta. Nu pretind că sunt cea mai mare specialistă în bucătăria italiană, dar parcă gătesc mai bine decât unii bucătari din restaurantele românești. Și până la urmă nu trebuie să fii bucătar italian ca să gătești un risotto bun. Trebuie să te informezi, să folosești ingredientele care trebuie și să pui mut suflet în munca ta. Și apoi repetiția e mama învățăturii.

Timp de pregătire: 15 minute
Timp de coacere: 20 de minute
Grad de dificultate: ușor

Ingrediente:

300 g de orez carnaroli
250 g de hribi curățați
1 ceapă mică
1 cățel de usturoi
60 g de unt
2-3 linguri de ulei de măsline
1 pahar de vin alb
750 ml de supă de legume
50 g de parmezan răzuit
pătrunjel proaspăt
sare, piper

Mod de pregătire:

Hribii sunt foarte apreciați de către italieni și sunt și mult mai scumpi aici decât la noi. Astfel, trebuie să îi tratați cu grijă, să-i curățați bine de pământ și să ștergeți pălăria cu hârtie umedă și absorbantă. Nu trebuie să îi spălați. După ce se curăță bine de pământ, se toacă și se încălzește între timp uleiul de măsline. Se adaugă un cățel de usturoi întreg și apoi hribii. Se lasă pe foc mic pentru 10 minute, adăugând puțină supă de legume dacă este nevoie. Eu am adăugat cam jumătate de polonic de supă spre finalul pregătirii. Se condimentează cu sare și piper, se adaugă pătrunjelul tocat mărunt, se amestecă și se dau deoparte.
Orezul se pregătește separat. Se adaugă 30 g de unt într-o tigaie, se toacă ceapa mărunt și se adaugă și aceasta în tigaie. Se lasă 2 minute să se înmoaie și apoi orezul. Se amestecă bine, se lasă încă 2 minute și se adaugă vinul alb. Se lasă să scadă lichidul rezultat și se adaugă apoi pe rând câte un polonic de supă caldă. Pe măsură ce scade lichidul, se adaugă un polonic de supă și tot așa până se termină toată supa. Spre finalul preparării, se adaugă hribii și parmezanul răzuit. Se oprește focul și se adaugă untul rămas. Se lasă să se odihnească 2-3 minute și se servește risotto cât e cald alături de un pahar de vin alb. E foarte bun! Se poate adăuga parmezan și în momentul servirii.Buon Appetito!
Tags:

2 comentarii :

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!