Gogoși americane Alina Avram 29 august 2015 No Comment

Cred că fiecare dintre noi a auzit de celebrele gogoși americane. Aceste minuni dulci și colorate te cuceresc de la prima mușcătură. Se pot decora în fel și fel, cu glazură de ciocoalată, de zahăr, caramel, etc. Tocmai aceste glazuri le scot din anonimat și le transformă într-un desert atât de iubit și de apreciat. Eu nu mă dau în lături nici de la gogoșile noastre românești, simple sau umplute cu brânză dulce de vaci. Îmi amintesc cu drag că bunica mea dragă îmi făcea cele mai bune gogoși cu brânză, iar tatăl meu îmi face cele mai bune gogoși simple, cu zahăr. Îmi plac de asemenea și gogoșile italienești, denumite generic ”bomoboloni”, umplute cu ciocolată sau cremă de vanilie. 
Aluatul pentru aceste ”doughnuts” nu conține drojdie, doar praf de copt și se fac relativ ușor. E indicat să le faceți de aceeași grosime și să faceți gaura mai mare pentru a nu se strânge la mijloc în momentul coacerii. Desigur, puteți face și un aluat clasic cu drojdie proaspătă și mai apoi să modelați gogoșile dorite, doar că nu trebuie să fie prea groase, pentru a nu rămâne crude la interior după ce le prăjiți. În privința glazurii eu am folosit ciocolată albă și neagră. Aluatul nu conține zahăr, glazura e suficient de dulce așa că nu aveți nevoie de zahăr în compoziție. 

Timp de preparare: 30 de minute
Timp de dospire: 90 de minute
Timp de coacere: 30 de minute
Timp total de pregătire: 150 de minute
Grad de dificultate: mediu

Ingrediente:

500 g de făină
200 ml de lapte
75 g de unt
15 g de praf de copt
1 plic de zahăr vanilat
coaja de la 1 lămâie
1 linguriță de sare
1 ou
1 gălbenuș
30 ml de apă călduță

Pentru glazură:

100 g de ciocolată albă
100 g de ciocolată cu lapte
bombonele colorate

Mod de pregătire:

Laptele împreună cu untul se pun la încălzit. Se ia de pe foc după ce s-a topit untul și se lasă să se răcorească. Făina se amestecă cu sarea, praful de copt cernut, zahărul vanilat și coaja de lămâie. Se adaugă oul și gălbenușul și puțin câte puțin din laptele amestecat cu untul. Se începe frământarea adăugând pe rând laptele. La final se adaugă și apa călduță. Rezultă un aluat moale și lipicios care își va schimba consistența după ce se odihnește. Se lasă la crescut la loc cald pentru minim o oră.
Se transferă apoi aluatul pe masa de lucru unsă cu făină, se lucrează aluatul cu mâna și se întinde apoi într-o foaie de 1 cm pe masa de lucru. Se decupează gogoșile și se așază într-o tavă. Se acoperă cu un șervet și se lasă să se odihnească pentru 40 de minute minim. Aveți nevoie de două tăvi pentru a le așeza pe toate. 
Se încinge uleiul la 175 de grade și se coc pe rând gogoșile. Se scot pe un grătar la răcit și se pregătește glazura. Ciocolata se topește pe baie de aburi. Se înmoaie gogoșile în aceasta și se așază pe un grătar să se scurgă surplusul de ciocolată. Se decorează cu bomboane colorate. Puteți realiza și glazură roz, cu puțin colorant adăugat în ciocolata albă. Nu există limite în a decora gogoșile americane. 
Spor la treabă!

No Comment

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!