Găluște cu prune (de post) Alina Avram 24 august 2015 No Comment

E plin internetul de găluște cu prune. Exact ale mele mai lipseau! Am stat și m-am gândit dacă să scriu rețeta sau nu. M-am hotărât să o scriu din două motive: sunt de post și sunt niște găluște uriașe care mi-au adus zâmbetul pe buze atunci când le-am modelat. Sunt mari pentru că prunele au fost mari și nu am avut cum să le fac mai mici. Oricum, dintr-o mega gălușcă din asta mai că te saturi. Știți că aluatul acesta se poate umple și cu vișine, caise, piersici, etc. O variantă cu vișine o găsiți și la mine pe blog, tot de post. Îmi era poftă de găluște cu prune așa că am trecut la treabă. Nimic complicat, știți doar. Cred că fiecare dintre noi are propriul mod de a servi găluștele, eu le-am lăsat așa simple. Mie îmi place pesmetul călit în unt și adăugat din abundență. Mai că ar fi mers și o porție de înghețată cremoasă lângă ele. Vouă cum vă plac găluștele cu prune? Aș avea nevoie de ceva idei din partea voastră, așa că nu ezitați să-mi împărtășiți și mie din secretele voastre. Rețeta am preluat-o de la Sanda Marin, ajutorul meu neprețuit în bucătărie atunci când vine vorba de rețete românești sau mai puțin românești. 

Timp de pregătire: 60 de minute
Grad de dificultate: ușor

Ingrediente:

400 g de cartofi fierți
100 g de făină
1 linguriță de ulei
1/2 linguriță de sare
1/2 linguriță de zahăr

6 prune mari 
2 linguri de unt (sau ulei de floarea soarelui)
4 linguri de pesmet
zahăr pudră
scorțișoară

Mod de pregătire:

Cartofii fierți se curăță și se dau prin mașina de carne sau pe răzătoare. Eu am o presă pentru cartofi pe care o folosesc și la piure. Se adaugă făina, uleiul, sarea și zahărul și se frământă aluatul. Rezultă un aluat moale din care puteți modela găluștele. Prunele se spală, se usucă, se înlătură sâmburele și în locul lui puteți pune puțin zahăr simplu sau amestecat cu scorțișoară. Se lipesc și se îmbracă fiecare prună în aluat. Eu nu am mai întins aluatul pe masa de lucru ci am luat compoziția direct din bol, am aplatizat-o și am pus pruna în mijloc. Am modelat bine și am așezat găluștele pe o farfurie. În funcție de dimensiunea prunelor, puteți face chiar și 10-12 găluște. 
Se poate pune între timp apa cu puțină sare la fiert. Când începe să fiarbă se dau drumul găluștelor și se fierb la foc mic până se ridică la suprafață. Se scot cu o paletă și se așază pe o farfurie.
Se rumenește pesmetul în unt sau ulei de floare soarelui și se tăvălesc apoi găluștele. Se presară zahăr pudră deasupra, scorțișoară și se servesc fierbinți. Spor la treabă!

No Comment

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!