Alivenci cu smântână și dulceață Alina Avram 20 august 2015 No Comment

Chiar dacă sunt moldoveancă nu am mâncat niciodată alivenci. La noi în casă nu se făceau. De ce ? Nu știu să vă zic. Am preferat să le zic alivenci, chiar dacă în mod normal e ”alivancă”, o plăcintă cu brânză și mălai. Se mai numește și mălai, dar nu știu de ce pentru că nu conține atât de mult mălai, brânza e baza. Cel puțin în rețeta pe care am găsit-o eu în cartea Sandei Marin. Am folosit urdă românească, nu ricotta, da? Am înțeles că se poate folosi și brânză sărată de oi, brânză de vaci, etc. Sincer, eu prefer varianta dulce, cu brânză dulce. E mai cremoasă, mai bună. În mod normal se servește cu smântână, dar eu am adăugat și dulceață la cererea tatălui meu. Și stiți cum a mers? De minune! Alivencile calde, cu smântâna rece și dulceața de afine. În stilul papanașilor prăjiți. Am folosit așa: urdă românească, mălai italian, smântână italiană și dulceață de afine făcută de mama mea. Îmi pare rău că nu am făcut alivenci cât am stat în Romania pentru că aș fi folosit produse doar romanești și doar bio, dar data viitoare când mai merg în țară o să refac rețeta pentru mama mea. Am dublat cantitățile din cartea Sandei Marin pentru o tavă dreptunghiulară de 20x30.

Timp de preparare: 15 minute
Timp de coacere: 35-40 de minute
Grad de dificultate: foarte ușor

Ingrediente:

800 g de urdă
8 ouă
8 linguri de mălai
4 linguri de făină albă
4 linguri de smântână
2 linguri de unt moale (sau 50 de gr)
1 praf de sare

smântână și dulceață pentru servit

Mod de pregătire:

Se preîncălzește cuptorul la 180 de grade. Urda se mixează până devine ca o cremă. Se adaugă pe rând ouăle, mălaiul, făina, smântâna și untul moale. Se adaugă și puțină sare. Se toarnă apoi compoziția într-o tavă unsă cu unt și tapetată cu puțină făină. Se coace la 180 de grade pentru 35-40 de minute. În momentul în care se rumenește frumos și nu mai este moale la mijloc e gata. Se servește caldă cu smântână și dulceață pentru că după ce se răcește se întărește. Cât poate fi de simplu, nu-i așa? Amesteci toate ingredientele, le dai la cuptor și gata alivencile.



Spor la treabă!

No Comment

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!