Tartă cu smochine și brânză de capră Alina Avram 8 iulie 2015 No Comment

Ador smochinele! De abia de acum încep să se coacă, iar când sunt în plin sezon sunt atât de dulci și de bune. Cred că știți că se combină de minune cu brânza de capră sau prosciutto în rețetele dulci-sărate, dar se pot face o mulțime de deserturi cu aceste minuni dulci precum tarte, cheesecakeuri, torturi, etc. Și dulceața de smochine e tare bună. Eu nu sunt consumatoare de dulceață, dar aceasta de smochine nu aș putea-o refuza. Tarta aceasta combină gustul dulce cu cel sărat și cel amărui datorat frunzelor de rucola și miezului de nucă. Mie mi-a plăcut combinația și sunt convinsă că o să vă placă și vouă. 

Timp de preparare: 90 de minute
Timp de coacere: 30-35 de minute
Timp de răcire: 60 de minute
Timp total de pregătire: 180 de minute
Grad de dificultate: ușor

Ingrediente pentru aluat:

250 g de făină
125 g de zahăr
135 g de unt rece
1 ou
1 gălbenuș
coajă rasă de la 1 lămâie
sare

1 kg de smochine
400 g de brânză de capră cu mucegai alb
20 g de miez de nucă
rucola

Mod de pregătire:

Se pune într-un vas făina împreună cu zahărul și puțină sare. Se adaugă untul rece tăiat cubulețe, oul, gălbenușul și coaja de lămâie. Se frământă aluatul cu mâna sau cu ajutorul unui robot de bucătărie. Rezultă o compoziție moale și omogenă care se înfoliază și se dă la rece pentru minim 1 oră.
Se pregătește o tavă de tartă care se unge cu unt la bază. Se preîncălzește cuptorul la 180 de grade și se întinde aluatul pe masa de lucru unsă cu făină. Se transferă apoi în vasul pregătit, se înțeapă cu furculița din loc în loc și se dă la rece pentru încă 30 de minute. 
Se scoate tarta de la rece și se așază hârtie de copt deasupra împreună cu câteva boabe de fasole. Se dă la cuptor pentru 15 minute. 
Între timp se taie brânza și smochinele în sferturi. Se înlătură hârtia de copt cu boabele de fasole și se așază brânza în tavă și apoi smochinele. Se dă tarta la cuptor pentru 15-20 de minute.
Se lasă apoi să se răcorească. Se rumenește miezul de nucă într-o tigaie și se adaugă deasupra tartei. Se adaugă și câteva frunze de rucola și tarta se poate consuma. E bună atât călduță cât și rece. 
Să vă fie de bine!
Tags:

No Comment

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!