Panna cotta în două culori Alina Avram 15 iulie 2015 No Comment

Această panna cotta era de mult timp pe lista de așteptare, dar în varianta cu căpșuni. Am înlocuit căpșunile cu zmeura pentru că ”m-am lovit” de ea prin frigider și nu știam ce întrebuințare să îi dau. Mi-am amintit imediat de această panna cotta pe care o zărisem mai demult într-o revistă. De obicei fac panna cotta doar din smântână lichidă, această rețetă conține și lapte și o face oarecum ”mai ușoară”. Mi-am amintesc cu amuzament că luna trecută am pregătit 25 de panna cotta într-o tabără cu copii. E un desert foarte ușor de pregătit și e cremos, aromat, iar copii îl adoră. Nu mai zic că nu m-am putut opri la o singură linguriță și am mâncat un pahar întreg. Nu mi-a părut rău, combinația de dulce-vanilat cu gustul acrișor al zmeurei m-a cucerit. M-am ținut să pun puțin ghimbir ras în varianta cu zmeură și am uitat complet. Nu vă spun ce dezamăgită eram când am finalizat desertul. Eu vă rog să nu săriți peste aspect important și să folosiți puțin ghimbir. O să cucerească, vă asigur!

Timp de preparare: 20 de minute
Timp de coacere: 10 minute
Timp de răcire: 4-5 ore
Grad de dificultate: foarte ușor

Ingrediente pentru panna cotta cu vanilie:

250 ml de smântână lichidă
110 ml de lapte
70 g de zahăr
3 foi de gelatină (6 gr)
1/2 baton de vanilie

Pentru panna cotta cu zmeură:

250 ml de smântână lichidă
70 g de zahăr
150 g de zmeură
4 foi de gelatină (8gr)

În plus: zmeură și mentă pentru decor

Mod de pregătire:

Prima dată se pregăteșe panna cotta de vanilie. Gelatina se pune la înmuiat în apă rece. Se pune pe foc smântâna lichidă împreună cu laptele, zahărul și semințele de la un baton de vanilie. Se lasă să se topească zahărul, dar fără să fiarbă compoziția. Se ia de pe foc și se adaugă gelatina scursă de apă. Se amestecă să se topească compoziția și se strecoară. Se pregătesc paharele, cupele, borcanașele, etc. Dacă vreți să le faceți cu același model ca al meu, așezați paharele culcate într-un castronel în care ați așezat și 2 prosopele. E important să nu se miște paharele și să nu alunece. Turnați compoziția până ajunge la gura paharului. Dacă nu vreți același model sau nu vreți să vă bateți capul umpleți paharele cam 2/3 cu această compoziție fără a le așeza în nicio poziție „incomodă”. Dați panna cotta cu vanilie la rece până se întărește, cam 2-3 ore.
Pregătiți apoi cealaltă panna cotta cu zmeură. Gelatina se pune la înmuiat în apă rece și zmeura se transformă în piure cu ajutorul unui blender. Se trece apoi printr-o sită fină pentru a elimina semințele. Se încălzesc 100 ml de smântână lichidă împreună cu zahărul și se amestecă până se topește zahărul. Se ia de pe foc, se adaugă gelatina scursă de apă, smântâna lichidă rămasă și piure-ul de zmeură. Se amestecă bine și se strecoară compoziția. 
Se scot paharele de la rece și se toarnă panna cotta cu zmeură deasupra. Nu trebuie să mai țineți paharele în diagonală de această dată pentru că panna cotta de vanilie s-a întărit suficient. 
Dați paharele din nou la rece pentru câteva ore. Cu cât stă mai mult la rece, cu atât e mai bună. Se decorează cu zmeură proaspătă și frunzulițe de mentă.


Să vă fie de bine!

No Comment

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!