Înghețată de fistic Dohotariu-Avram Alina 9 iulie 2015 No Comment

Ei bine am devenit super pasionată de înghețata de casă. Așa că am încercat și înghețata cu fistic. Trebuie să vă explic puțin cum stă treaba cu această înghețată. Pare simplă, dar nu e deloc. Când am încercat-o prima dată nu a ieșit așa cum mă așteptam, dar m-am documentat și i-am mai dat o șansă. Imaginați-vă pe mine răsfoind o carte de rețete de înghețată și găsind rețeta de înghețată de fistic care mă interesa. Citesc rețeta, ingredientele și îmi zic în minte: uite ce culoare frumoasă are și ce simplu se prepară! Îmi procur toate cele necesare și mă pun pe curățat fistic. Și curăț, și curăț de mă plictisesc! Încerc pe cât posibil să îi iau pielița maronie. Apoi trec la înghețata propriu zisă și mixez gălbenușurile, încorporez frișca, fistic măcinat și o pun în gelatieră. Deja de când am amestecat toate componentele am observat că înghețata mea nu are nici pe departe culoarea fisticului și în plus e și „zgrumțuroasă„. Mi-am zis: lasă că se face verde când se îngheață! Da de unde, a rămas la fel, nu aducea cu culoarea fisticului decât la gust oarecum. A ieșit bună, nu zic, dar nu era nici fină și la culoare era galbenă de la ouă. Fisticul măcinat nu îi influențase aproape deloc culoare. Apoi am luat internetul la puricat în căutare de rețete. Astfel am descoperit că de fapt înghețata de fistic se face cu pastă de fistic. M-am gândit inițial să fac eu pasta apoi am cumpărat-o gata făcută din supermarket. De ce am ales așa: pentru că fisticul trebuie să aibă o culoare verde frumoasă, să fie curățat de pielița maro prin opărire sau mai știu eu ce procedee și să fie transformat apoi într-o pastă cu ajutorul unui robot destul de puternic cu adaos de grăsimi, lapte, etc. M-am lăsat păgubașă de data aceasta. Ei bine nu vă zic să faceți ca mine, vă recomand să încercați voi să faceți pasta de fistic chiar dacă poate culoarea finală nu o să fie chiar cea visată. Chiar dacă am folosit un borcănel de pastă de fistic, nici a mea nu a ieșit de-un verde năucitor, dar măcar a ieșit verzuie de data aceasta. Am încercat să surprind cât mai bine culoarea în poze, dar nu știu dacă mi-a reușit chiar atât de bine. Cu siguranță a fost cea mai cremoasă înghețată de casă încercată de mine. Și bună tare! Nu știu dacă în Romania se găsește această pastă de fistic, dacă nu, încercați să vă faceți singuri pasta de fistic și să adăugați câteva picături de colorant verde pentru o culoare mai frumoasă. Și pastele din comerț conțin coloranți din nefericire. 

Timp de pregătire: 30 de minute
Timp de răcire: 5-6 ore
Grad de dificultate: ușor

Ingrediente:

5 gălbenușuri
200 g de zahăr
190 g de pastă de fistic
1/2 baton de vanilie
500 ml de smântână pentru frișcă

Mod de pregătire:

Se pune la încălzit 250 ml de smântână pentru frișcă amestecată cu 100 g de zahăr și semințele de la 1 baton de vanilie. Se lasă să se topească zahărul, dar aveți grijă să nu fiarbă. Se transferă apoi într-un vas și se lasă să se răcorească. Între timp se mixează gălbenușurile cu restul de zahăr pentru 7-10 minute până se deschid la culoare și se topește zahărul. Se amestecă pasta de fistic cu amestecul de smântână și semințe de vanilie. Se încorporează gălbenușurile în acest amestec. Se mixează restul de smântână și se încorporează și aceasta. Se toarnă amestecul într-un vas de inox și de dă la congelator pentru 5-6 ore. Pe scurt sunt patru componente care trebuie încorporate treptat: smântâna cu zahărul, pasta de fistic, gălbenușurile mixate cu zahărul și la final frișca. Cam asta e tot. Se servește cu fistic tocat. 



Să vă fie de bine!

No Comment

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!