Inele de calamari cu sos de roșii Alina Avram 2 iulie 2015 No Comment

De cele mai multe ori prefer să mănânc fructele de mare în oraș decât să le pregătesc acasă. E mai comod așa, dar nu înseamnă că e și cea mai bună variantă. Fructele de mare din unele restaurante sunt congelate, nu proaspete. E plăcut să mergi într-o piață de pește sau într-un supermarket bine aprovizionat și să-ți alegi singur din multitudinea de fructe de mare și pește ce îți place. Mi-am cumpărat de această dată niște inele de calamari și niște tentacule de totano pe care cred că le-ați văzut pe pagina mea de facebook. Inelele de calamari am ales să le pregătesc ”in umido” cum zic italienii, adică într-un sos de roșii, usturoi și pătrunjel proaspăt. Cât despre tentaculele de totano pe care nu vă recomand să le luați dacă sunt prea mari, am făcut o salata de cartofi, cu usturoi și tentaculele fierte și tăiate. Pentru cei care nu știu ”totano” e rudă cu calamarul. Atinge dimensiuni considerabile de până la 15 kg și deține 10 tentacule. Oricum, eu nu sunt expertă la capitolul fructe de mare, dar îmi doresc să învăț cât mai multe și să încerc cât mai multe rețete. 

Timp de preparare: 5 minute
Timp de coacere: 15 minute
Timp total de pregătire: 20 de minute
Grad de dificultate: foarte ușor

Ingrediente: 

300 g de calamari
5-6 roșii cherry
2 linguri de sos de roșii
o ceșcuță de apă (sau vin alb)
pătrunjel proaspăt
3 căței de usturoi
3 linguri de ulei de măsline
sare, piper

Mod de pregătire:

Calamarii proaspeți se clătesc bine, se pun la scurs într-o sită și se șterg cu hârtie absorbantă. Se încinge uleiul și se adaugă usturoiul tocat. Se adaugă apoi și calamarii, se amestecă, se lasă 1-2 minute pe foc adăugând și apa sau vinul alb. Roșiile se taie în două și se adaugă peste calamari împreună cu sosul de roșii. Se mai țin pe foc mediu pentru maxim 10 minute. Se condimentează cu sare, piper și pătrunjel proaspăt tocat. Sosul nu trebuie să scadă de tot, pentru că se pierde tot farmecul, iar calamarii trebuie să fie moi și gustoși, nu tari și gumoși. Eu i-am gustat și când au ajuns la consistența dorită i-am luat de pe foc. I-am servit cu pâine prăjită. Nu e obligatoriu să folosiți și sosul de roșii, dar eu ma vrut mai multă culoare. Cantitățile sunt orientative, sunt pentru 1 persoană, maxim 2, depinde de câtă pâine folosiți pentru sos :) .Puteți fierbe niște paste pe care le amestecați cu calamarii. Astfel aveți două porții arhisuficiente. 



Să vă fie de bine!

No Comment

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!