Genoise cu fructe de pădure Alina Avram 28 iulie 2015 2 Comments

Săptămâna trecută a fost ziua soțului meu. Dacă în primă fază voiam să fac un tort cu ciocolată, mai complicat puțin, am optat până la urmă pentru un tort cu multe fructe, ușor, de vară. E un naked cake, genul de tort pe care nu trebuie să-l îmbraci în cremă și nici să te chinui prea tare cu decoratul. E perfect pentru cei în căutarea de torturi care să nu le dea prea mari bătăi de cap. Blatul e un genoise, adică un tip de blat la care ouăle se mixează pe baie de aburi cu zahărul. Nu e deloc complicat și în plus crește foarte frumos și nu se lasă.  Crema e o combinație între mascarpone și frișcă. Aveți nevoie pentru montarea tortului de un inel detașabil.  Rețeta am preluat-o din cartea lui Paul Hollywood, care mai nou a devenit unul din pastiserii mei preferați. 

Timp de preparare: 30 de minute
Timp de coacere: 25 de minute
Timp de răcire: 120 de minute

Ingrediente pentru blat:

4 ouă
125 g de zahăr
125 g de făină
30 g de unt topit
un praf de sare

Pentru cremă:

300 g de mascarpone
3 foi de gelatină
400 ml de smântână lichidă
50 g de zahăr
200 g de căpșuni
200 g de fructe de pădure

Mod de pregătire:

Se preîncălzește cuptorul la 180 de grade, se unge o formă de 18 cm cu unt și se așază hârtie de copt doar la bază. Ouăle se amestecă cu zahărul și se pun apoi pe baie de aburi. Se mixează cu mixerul electric pentru 7 minute. Se iau de pe baie de aburi, se adaugă un praf de sare și făina cernută. Se încorporează făina la mână având grijă să nu amestecați prea mult. Se adaugă și untul topit și se pune compoziția în tava pregătită. Se coace pentru 20-25 de minute la temperatura indicată.
Se lasă apoi să se răcorească în tavă și se scoate pe un grătar la răcit. 
Pentru pregătirea cremei de pune gelatina la hidratat în apă rece. Se încălzesc câteva linguri de smântână lichidă și se adaugă gelatina. Se amestecă să se topească bine și se adaugă apoi în fir subțire peste mascarpone amestecând cu ajutorul unui tel. Smântâna lichidă se mixează cu zahărul și se încorporează apoi amestecului de mascarpone și gelatină. 
Blatul se feliază și cu ajutorul unui inel se montează tortul. Se așază prima felie de blat, jumătate din crema rezultată și fructe. La fructe eu am folosit căpșuni proaspete și fructe de pădure congelate pe care le-am decongelat și le-am lăsat la scurs. Puteți folosi și fructe de pădure proaspete. Se așază a doua felie de blat, crema și fructele de pădure rămase. Ultima felie nu se unge cu nimic. Se dă tortul la rece pentru câteva ore. Se scoate apoi inelul și se decorează cu zahăr pudră, căpșuni și fructe de pădure. Proaspete, de data aceasta, ar fi mai indicat. 


Să vă fie de bine!
Tags:

2 comentarii :

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!