Cobbler cu cireșe Alina Avram 7 iulie 2015 2 Comments

Când a fost la Lidl săptămâna americană mi-am luat și niște cărți de bucate. Astfel am dat peste câteva rețete cu specific american, printre care și acest cobbler pe care îl încerc pentru prima dată. Ce este un cobbler?  Păi mai bine aș răspunde la întrebarea: ce nu este un cobbler? Nu este un crumble și nu este un clafoutis, deși se aseamănă foarte bine cu acestea. E un desert popular în Statele Unite și Anglia. Se realizează din fructe proaspete peste care se așază o compoziție ca de plăcintă sau ceva mai tare în genul aluatului de tartă. Se aseamănă până la un anumit punct cu crumble doar că aluatul nu se sfărâmițează deasupra fructelor ci vine pus cu o lingură sau dacă e mai moale compoziția se toarnă direct deasupra fructelor. În mod normal numele provine de la ”cobblestone” care ar însemna pavaj sau piatră cubică, în sensul că aluatul se așază cu lingura ici-colo în stilul pietrelor cubice și o dată copt capătă această formă. Asta e doar teoretic pentru că practic e altceva. Nu întotdeauna teoria se împacă cu practica. În funcție de consistența compoziție reușim să realizăm acest ”pavaj” sau nu. Oricum e un desert foarte simplu, iar cu cât fructele sunt mai moi și mai zemoase cu atât mai bine. Se poate face atât cu piersici sau cu caise. 

Timp de pregătire: 40 de minute
Timp de coacere: 20-25 de minute
Timp total de pregătire: 60 de minute
Grad de dificultate: ușor

Ingrediente pentru 4 porții:

125 de făină
50 g de migdale tocate mărunt
1 linguriță de bicarbonat de sodiu
1 lingură de praf de copt
1/2 linguriță de sare
100 g de unt moale
75 g de zahăr brun
1 plic de zahăr vanilat
1 ou
50 ml de lapte bătut

500 g de cireșe
1 lingură de zeamă de lămâie
1 linguriță de coajă de lămâie rasă
1 lingură de coniac sau amaretto
1 lingură de zahăr brun
1 lingură de amidon de cartofi

Mod de pregătire:

Cireșele se spală, se curăță de sâmburi și se amestecă cu zeama de lămâie, coaja de lămâie, coniacul, zahărul brun și amidonul. Se lasă să se odihnească. Se preîncălzește cuptorul la 180 de grade.
Făina se amestecă cu migdalele, bicarbonatul de sodiu, praful de copt și sarea. Untul moale se mixează cu zahărul brun, zahărul vanilat și se adaugă apoi oul. Se încorporează la mână amestecul de făina și praf de copt. La final se încorporează și laptele bătut. 
Cireșele se așază într-un vas ce se unge cu unt și se așază apoi cu lingura compoziția rezultată. Se coace pentru 25 de minute la temperatura indicată. Se presară apoi zahăr pudră deasupra și se servește împreună cu frișcă naturală, înghețată, etc. Eu am pus niște smântână deasupra. Am folosit două vase de ceramică mai mici, doar că eu am înjumătățit cantitățile. Cantitățile indicate de mine sunt pentru o tavă de 24-26 de cm sau două mai mici. 



Să vă fie de bine!

2 comentarii :

  1. Alina, pana la tine nu am auzit de cobbler, dar sa stii ca imi surade :)))
    Mi-a placut mult cum ai incercat sa il explici :))) Fain, chiar fain!

    RăspundețiȘtergere

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!