Bavareză cu ciocolată albă și inserție de cafea Alina Avram 24 iulie 2015 2 Comments

Cred că v-ați prins că ador dulciurile și îmi doresc să încerc cât mai multe texturi, arome, combinații. A început să-mi placă din ce în ce mai mult acest lucru și sper să realizez deserturi din ce în ce mai frumoase. Cam așa a stat treaba și cu bavareza aceasta.  Voiam o bavareză, dar să nu fie simplă și i-am adăugat și alte elemente, precum inserția de cafea și crocantul de susan. Să nu vă imaginați că sunt mulțumită pe deplin de rezultat, parcă mai trebuia ceva. Inspirată de spuma de mascarpone am vrut să creez un desert asemănător, dar cu mai puține elemente. Am preluat ideea cu inserția de cafea și am făcut de această dată un crocant de susan. Rețeta pentru bavareză am preluat-o dintr-o cărticică pe care am găsit-o în pachetul cu gelatină cumpărat. E foarte simplu de pregătit și vă puteți opri doar la ea , fără a mai adăuga și inserția de cafea sau crocantul de susan. 

Timp de pregătire: 60 de minute
Timp de răcire: 2-3 ore
Timp de coacere: 10 minute

Ingrediente pentru bavareza cu ciocolată:

125 ml de lapte
375 ml de smântână lichidă
12 g foi de gelatină
4 gălbenușuri
50 g de zahăr
50 g de ciocolată albă

Pentru inserția de cafea: 

65 g de apă
73 g de sirop de gluzocă
22 ml de smântână lichidă
22 g de cacao amară
7 ml de cafea espresso

Pentru crocantul de susan:

40 g de miere de albine
20 g de zahăr brun
25 g de susan

Mod de pregătire:

Înainte de a vă apuca de bavareză e bine să pregătiți inserția de cafea pentru că are nevoie să stea la congelator să se întărească. Se pune pe foc apa, cafeaua și siropul de gluzocă. Când începe să fiarbă se adaugă cacaua și se amestecă cu un tel până se desfac toate cocoloașele formate. Se adaugă apoi smântâna lichidă, se mai lasă un minut pe foc și se toarnă siropul format într-o formă de silicon pentru bomboane de ciocolată. Se dă la congelator.
Pentru pregătirea bavarezei se pune laptele și 125 ml de smântână lichidă la încălzit. Gălbenușurile se mixează cu zahărul și se adaugă peste amestecul de lapte și smântână. Se amestecă mereu cu un tel, se adaugă și gelatina înmuiată și scursă bine de apă. Dacă folosiți gelatină la plic utilizați-o conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Eu am folosit un amestec de gelatină și amidon special pentru bavareză, cheesecake-uri, etc. Se adaugă și ciocolata tocată, se amestecă să se topească și se oprește focul.  Se lasă să se răcească la temperatura camerei. Restul de 250 de ml de smântână lichidă se mixează și se încorporează în compoziția răcită.
Se toarnă compoziția în formele de silicon. Păstrați câteva linguri din compoziție pentru că o să aveți nevoie de ele ulterior. Dacă nu aveți forme de silicon ca ale mele, puteți folosi din acelea pentru brioșe. Dați formele la congelator pentru 30 de minute cât să se închege puțin compoziția.
După ce s-a congelat inserția de cafea, se scoate rapid din forme și se introduce în mijlocul bavarezei, apăsând ușor cu degetul. Se acoperă gaura formată cu compoziția de bavareză păstrată și se dau iar la congelator până se întăresc suficient.
Pentru pregătirea crocantului se topește zahărul și mierea într-o tigaie. Se adaugă susanul și se amestecă. Se ține pe foc pentru 5 minute amestecând mereu și se toarnă crocantul pe o bucată de hârtie de copt. Se lasă să se întărească și apoi se taie cu  un cuțit formele dorite.
Pentru servirea desertului, se lasă bavareza pentru 10 minute la temperatura camerei, apoi se decorează cu crocantul de susan și câteva linguri din sosul pentru inserția de cafea dacă v-a mai rămas. Eu am făcut în așa fel încât să-mi mai rămână și l-am păstrat la rece.
În momentul în care o să serviți bavareza o să observați cum inserția de cafea se topește și transformă desertul în ceva irezistibil de bun. Nu-i așa că v-am făcut poftă cu pozele doveditoare?!Să vă fie de bine!

2 comentarii :

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!