Tort cu mousse de fructe de pădure (fără gluten) Alina Avram 23 mai 2015 2 Comments

Este a doua rețetă pe care o pregătesc fără gluten pentru campania de luna aceasta ”Mai aproape de sănătate. Luna fără gluten Schar”. Campania e organizată de Gourmandelle și Dr. Schar și sunt încântată să particip alături de alți bloggeri talentați. Putem pregăti deserturi delicioase și fără gluten. Blatul pentru acest tort a ieșit incredibil de bun și a crescut frumos. Am pregătit un mousse de fructe de pădure și o cremă de unt pentru a-i aduce un plus de aromă. Nu e obligatoriu să pregătiți și crema de unt, puteți folosi doar mousse-ul să îl umpleți și să-l decorați. În loc de crema de unt îl mai puteți decora și cu frișcă naturală. A ieșit un tort dens, bogat, aromat și colorat. Mi-a plăcut mult și vă îndemn și pe voi să-l pregătiți. Încercați făina fără gluten de la Dr. Schar și o să vă placă la fel de mult ca și mie. Mai precizez că rețeta pentru blat am preluat-o exact de pe ambalaj și foarte bine am făcut. Îmi place că pe ambalajele produselor Schar se găsesc și rețete utile.

Timp de pregătire: 60 de minute
Timp de coacere: 40 de minute
Timp de răcire: 120 de minute
Timp total de pregătire: 220 de minute
Grad de dificultate: mediu

Ingrediente pentru blat:

220 g de făină Mix Patisserie
200 g de zahăr
125 g de unt
125 ml de lapte
4 ouă
10 g de praf de copt

Pentru mousse de fructe de pădure:

400 g de fructe de pădure congelate
200 g de ciocolată albă
8 foi de gelatină
500 ml de smântână pentru frișcă
coaja de la 1/2 lămâie

Pentru crema de unt:

250 g de unt
250 g de zahăr pudră
1 baton de vanilie
3 linguri de lapte

Pentru decor: zmeură proaspătă

Mod de preparare:

Se preîncălzește cuptorul la 180 de grade și se pregătește blatul. Untul moale se mixează spumă cu 100 g de zahăr. Se adaugă apoi gălbenușurile pe rând, iar albușurile se mixează separat cu 100 g de zahăr. Se adaugă făina amestecată cu praful de copt și laptele. Se încorporează apoi albușurile și se toarnă compoziția într-o tavă cu inel detașabil unsă cu unt și tapetată cu hârtie de copt. Se coace pentru 40-50 de minute la 180 de grade. Se lasă să se răcească apoi bine înainte de a-l felia.
Pentru pregătirea mousse-ului fructele trebuie decongelate cu câteva ore înainte sau de cu seară. Se pun într-o crăticioară împreună cu zahărul și coaja de lămâie. Se lasă să se topească zahărul și se pasează la blender. Se trece apoi sosul printr-o sită fină pentru a elimina semințele de la fructele de pădure. Gelatina se pune la hidratat în apă rece pentru 10 minute. Se pune din nou sosul pe foc și se adaugă gelatina scursă bine de apă. Se lasă să se topească și se oprește focul. Se lasă apoi să se răcorească. Smântâna pentru frișcă se mixează și se încorporează ciocolata topită pe baie de aburi. Se adaugă și sosul de fructe de pădure și se încorporează ușor. Puteți realiza jumătate din cantitatea de mousse indicată dacă vă hotărâți să nu mai îmbracați tortul în crema de unt și să-l lăsați așa. Dacă optați pentru un tort în versiunea mea aveți nevoie de întreaga cantitate de mousse indicată. 

Se feliază blatul și se umple cu acest mousse. După ce se răcește se va întări, așa că nu vă speriați dacă e destul de moale la început. Dacă vreți să-l lăsați așa îmbrăcați-l și în exterior cu acest mousse, dacă îl îmbrăcați mai apoi în frișcă sau cremă de unt, nu-l mai îmbrăcați în mousse-ul de fructe pentru că atunci crema de unt sau frișca se va ”lipi” mai greu de tort. Eu am făcut greșeala să-l îmbrac în mousse și pe urmă să mă chinui nițel cu decoratul. Mousse-ul conține gelatina și astfel crema de unt va aluneca ușor, făcând mai grea decorarea. Așadar, dacă vreți să-l îmbrăcați ulterior într-o cremă de unt sau frișcă adăugați mousse-ul de fructe de pădure doar la interior, între straturi. Dați-l la rece pentru o oră înainte de următorul pas sau pentru mai multe ore, dacă îl lăsați așa. 
Pregătiți crema de unt. Untul moale se mixează cu zahărul pudră adăugat pe rând. Se adaugă și semințele de vanilie și pe rând cele 3 linguri de lapte. Crema rezultată o folosiți pentru a îmbrăca tortul sau pentru a-l decora după ce s-a răcit minim o oră. Dați din nou tortul la rece să se întărească crema de unt și dacă v-a mai rămas mousse de fructe de pădure pe care l-ați păstrat la temperatura camerei turnați-l deasupra tortului și dați-l din nou la rece să se întărească. Din crema de unt rămasă realizați niște decorațiuni și așezați câte o zmeurică deasupra. 
Se lasă tortul să se răcească peste noapte. E cel mai indicat așa. Se taie apoi și se servește. Feliile se vor tăia foarte frumos după răcire. Repet, puteți face doar jumătate din cantitate de mousse sau puteți renunța la crema de unt. Decizia vă aparține și decoratul la fel. 
Să vă fie de bine!
Tags:

2 comentarii :

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!