Semifreddo al caffè Alina Avram 16 mai 2015 No Comment

”Semifreddo” este un desert italian ce se realizează de obicei combinând bezeaua italiană cu frișca mixată nu foarte tare. Este asemănător parfait-ului doar că acesta are la baza baza denumită ”pâte à bombe” constând în mixarea gălbenușurilor cu sirop de zahăr fierbinte. Cu toate acestea, semifreddo-ul meu se aseamănă mai mult cu parfait-ul pentru că baza o reprezintă pâte à bombe și nu bezeaua italiană. Cu alte cuvinte am pasteurizat gălbenușurile și nu albușurile. Desigur, această pasteurizare a ouălor nu e o condiție obligatorie să realizați un parfait sau un semifreddo atât timp cât sunteți siguri de proveniența ouălor folosite sau nu vă temeți să le consumați crude. 
Semifreddo mai poate fi folosit și ca bază pentru torturile înghețate, poate suporta fel de fel de combinații și poartă această denumire pentru că se scoate cam cu 10 minute de la rece înainte de  fi consumat. Se servește așadar semi-înghețat. Personal cred că parfait-ul este mai cremos și mai bun decât un semifreddo pentru că acesta conține mai multe grăsime care să-i îmbunătățească textura. 
Am realizat o scurtă introducere despre ce ar însemna aceste deserturi înghețate care nu cer o mașină de înghețată și se pregătesc foarte ușor în casă. În opinia mea patiseria nu are limite, așa că suportă fel de fel de combinații și de reinterpretări. Ca să nu fiu acuzată de faptul că aș spune aberații m-am inspirat pentru acest desert din carte unui patiser foarte renumit de aici din Italia așa că orice desert pentru mine înseamnă și muncă de cercetare înainte de fi pus în atenția voastră. 

Timp de preparare: 20 de minute
Timp de răcire: 4-6 ore
Grad de dificultate: ușor

Ingrediente: 

4 gălbenușuri
400 ml de smântână pentru frișcă
200 ml de cafea tare (espresso sau ristretto)
100 g de zahăr
80 ml de apă
2 linugurițe de cafea solubilă

căpșuni și ciocolată pentru decor

Mod de preparare:

Cele 100 g de zahăr se pun pe foc împreună cu 80 ml de apă și se lasă să fiarbă pentru 8 minute până se formează un sirop dens și transparent. Gălbenușurile se mixează și se adaugă puțin câte puțin siropul format. Se adaugă și cafeaua și se mixează câteva minute până compoziția se mai răcorește și devine spumoasă. Se mixează smântâna pentru frișcă, dar nu foarte tare și se încorporează apoi amestecului ușor de jos în sus. 
Se așază folie alimentară într-o formă de chec și se presară o linguriță de cafea solubilă. Se adaugă compoziția și se mai presară restul de cafea deasupra amestecând ușor cu mișcări circulare. Se dă tava la rece pentru 4-6 ore. Se scoate cu 10 minute înainte de o consuma. Se scoate din tavă, se răstoarnă pe o farfurie, se îndepărtează folia și se decorează cu căpșuni și ciocolată neagră răzuită. Puteți să serviți desertul și cu un sos de ciocolată sau cu frișcă mixată bine. Îl puteți decora cu boabe de cafea, de care eu am uitat complet. Cafeaua solubilă nu e obligatoriu să o folosiți doar că aromează mai bine desertul și în plus formează un strat interesant mai închis la culoare. 
Să vă fie de bine!

No Comment

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!