Paste de casă cu ricotta și spanac Alina Avram 15 mai 2015 4 Comments

Când vorbim de paste, nimic nu se compară cu pastele proaspete făcute în casă. Cu ajutorul unei mașini pentru paste treaba devine mult mai ușoară. La această rețetă nu e chiar obligatorie folosirea acestui ”ajutor” atâta timp cât reușiți să întindeți foaia de aluat cât mai subțire cu ajutorul sucitorului. Aceste paste se numesc ”caramelle” pentru că forma lor se aseamănă cu cea a bomboanelor învelite în hârtie. Sunt foarte distractive atât când se modelează cât și când se servesc la masa. Aspectul lor copilăresc nu are cum să nu te îmbie la o porție. Le-am servit cu un sos de unt și salvie, delicios, simplu și aromat.

Timp de preparare: 120 de minute
Timp de coacere: 20 de minute
Grad de dificultate: mediu

Ingrediente pentru aluat:

250 g de făină
2 ouă
1 gălbenuș
sare
1 lingură de apă

Pentru umplutură:

100 g de spanac fiert
125 g de ricotta
1/2 linguriță de nucșoară
50 g de parmezan răzuit
sare, piper

Pentru sos:

100 g de unt
frunze de salvie
parmezan pentru servit

Mod de pregătire:

Prima dată se pregătește aluatul proaspăt cu ou. Făina se pune într-un bol sau pe masa de lucru. Se face o gaură în mijlocul ei și se adaugă ouăle, gălbenușul și puțină sare. Se începe frământarea și dacă vi se pare prea tare aluatul și nu se leagă adăugați puțină apă. Frământați-l pe masa de lucru cam 10 minute până devine omogen și elastic. Se înfoliază și se lasă să se odihnească la temperatura camerei pentru 1 oră. 
Se pregătește între timp umplutura. Spanacul se opărește în apă cu sare . Se scurge bine de apă și se toacă mărunt. În urma fierberii trebuie să aveți 100 g de spanac, așa că la fiert puneți cam 300 de g proaspăt. Se pune într-un bol, se adaugă parmezanul răzuit, ricotta, nucșoara, sare și piper. Se amestecă până rezultă o compoziție moale și omogenă. Se dă la rece până la momentul utilizării. 
Aluatul se taie în 4 părți egale și se trece apoi prin mașina de paste până rezultă o foaie subțire. Eu m-am oprit la dimensiunea 5 a foii de paste. Se taie apoi dreptunghiuri de 8x10 cm. Se pune câte o linguriță din compoziția de urdă și spanac pe fiecare dreptunghi. Se împăturesc, se ung cu puțină apă, se lipesc bine părțile și apoi se rulează ca pe o bomboană în hârtie. Se taie marginile cu o rozetă. Se lasă să se odihnească caramelele astfel create pe masa de lucru unsă cu făină sau pe un prosop pe care ați presărat puțină făină. Se recomandă să se ruleze cât mai repede pastele pentru că se usucă și se pot rupe în momentul în care aluatul nu mai e elastic. 

Se pune apa la încălzit cu puțină sare și când fierbe se adaugă pastele. Se fierb pentru cel puțin 5 minute, dar le puteți lăsa cam 7-8 minute, în funcție de grosimea foii. Se scurg de apă și se pun în farfurie. Pentru sos se topește untul într-o tigaie și se toarnă câteva linguri deasupra pastelor. Se așază frunzele de salvie și se adaugă parmezan după bunul plac. Se servesc calde.
Cu restul de aluat rămas puteți face ”maltagliati”, adică resturi de paste care au de regulă o formă de romb. A fi păcat să aruncați aluatul. Dacă aveți mașină de paste puteți face tagliatelle sau spaghetti. 


 Buon Appetito!
Tags:

4 comentarii :

  1. Te felicit pentru ca stai sa faci paste in casa! Eu trebuie sa recunosc ca sunt mai comoda :)) atat de comanda ca le comand online de pe http://www.italianshops.ro/paste.html

    RăspundețiȘtergere

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!