Gnocchi de cartofi (fără gluten) Alina Avram 28 mai 2015 No Comment

După ce am încercat pastele fără gluten, m-am gândit să încerc și gnocchi fără gluten cu aceeași făină de la Dr. Schar. Mi-am achiziționat chiar și o presă pentru cartofi pentru a-i face ca la carte sau aproape ca la carte. Cea mai populară rețetă de gnocchi este cea cu cartofi, dar se pot realiza și din griș, făină de porumb sau doar din făină și apă. Ceea ce îi face ușor de recunoscut este forma specifică cu striații. Sunt foarte răspândiți în Italia și fiecare regiune și-a pus amprenta asupra lor și i-a transformat într-un preparat care se consumă în anumite zile de sărbătoare locală.
Este o nouă rețetă pentru campania organizată de Gourmandelle și de Schar pentru luna fără gluten, care este dedicată consumului de alimente fără gluten și care vine în sprijinul celor care au un regim special de alimentație sau celor care au decis să consume produse fără gluten. Aruncați un ochi și la Ruxandra pentru a vedea cum se fac gnocchi pas cu pas. Ea preferă varianta fără ou, eu am adăugat totuși un gălbenuș. Dar dacă alegeți cartofii potriviți pentru gnocchi s-ar putea să nu aveți nevoie de ouă. Alegeți cartofi mai făinoși, sfărâmicioși. La mine a fost simplu pentru că pe ambalajul lor scria că sunt potriviți pentru gnocchi.

Timp de preparare: 120 de minute
Timp de coacere:  25 de minute
Timp total de pregătire: 145 de minute
Grad de dificultate: mediu

Ingrediente pentru gnocchi:

400 g de cartofi
100 g de făină Dr. Schar
1 gălbenuș
nucșoară
sare

Pentru sos:

1 mână de roșii cherry
2 anșoa
2 linguri de ulei de măsline
2 linguri de pesmet
pătrunjel proaspăt
1 cățel de usturoi

Mod de pregătire:

Cartofii se pun la fiert în apă cu sare pentru 30 de minute. Se scurg de apă și se curăță cât sunt încă fierbinți. Se pasează cu presa pentru cartofi sau se dau pentru răzătoare. Se adaugă în bol făina, gălbenușul, puțină sare și puțină nucșoară. Se frământă compoziția și se transferă apoi pe masa de lucru unsă cu făină. Se împarte în 4-5 părți egale și se rulează exact ca atunci când faceți covrigi sau colaci împletiți. Se taie cu cuțitul bucăți egale și se aplatizează apoi cu ajutorul unei furculițe pentru a avea formele specifice de gnocchi. Eu pe ai mei i-am realizat mai micuți. Ei ar trebui să aibă dimensiunea de 2-3 cm. Se pune apa la fiert, se adaugă puțină sare și se scufundă gnocchi. Când se ridică la suprafață înseamnă că sunt fierți. Se scurg de apă și se servesc așa simpli cu parmezan sau se pregătește un sos rapid din unt și salvie.
Eu am realizat un sos din roșii cherry, pesmet, pătrunjel și anșoa. Nu vă pot da cantitățile chiar exacte pentru că am făcut doar o parte din gnocchi așa, restul i-am pregătit în alt mod. 
Așadar se încinge uleiul, se adaugă un cățel de usturoi netocat, anșoa tocată și roșiile tăiate pe jumătate. Se lasă să se înmoaie și se adaugă pesmetul. Se amestecă până se rumenește puțin pesmetul. Se condimentează cu sare și piper și se adaugă și pătrunjel proaspăt. Se scoate usturoiul, se amestecă gnocchi cu sosul rezultat și se servesc cât sunt calzi. Se presară și puțin parmezan deasupra. Întreaga cantitate de gnocchi e suficientă pentru 3-4 persoane.
Buon appetito!
Tags:

No Comment

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!