Cremă de zahăr ars Alina Avram 8 mai 2015 No Comment

”Crème caramel” (cremă de zahăr ars, în românește) este un desert de origine portugheză , contrar părerilor că ar fi de proveniență franceză. În schimb, ”crème brùlée” este de origine franceză și spre diferență de crema de zahăr ars are o crustă de caramel deasupra care se realizează cu ajutorul unui arzător special. Țările hispanice au ”crema catalana”, dar spre diferență de ”crème brùlée” se coace direct în cuptor și nu la bain-marie. Revenind la ”crème caramel”, aceasta e foarte cunoscută în Europa, iar în SUA și în țările vorbitoare de limbă spaniolă se numește ”flan”, chiar dacă în limba franceză acest termen face trimitere la un tip de tartă. 
Este un desert foarte ușor de pregătit, îl puteți pregăti în forme individuale așa ca mine sau într-o formă mai mare, cum sunteți obișnuiți sau ați învățat de la mama, bunica, sora. Arhicunoscute sunt și torturile de cremă de zahăr ars. Pentru mine e un desert mult prea dulce, dar nu zic că nu e bun. Servit rece e extraordinar și până la urmă nu trebuie să mâncăm foarte mult pentru că organismul meu ar avea de suferit. 

Timp de pregătire: 15 minute
Timp de coacere: 25 de minute
Timp total de pregătire: 40 de minute
Timp de răcire: 2-3 ore

Ingrediente pentru 4 porții:

250 ml de lapte 
100 ml de smântână lichidă
2 ouă
1 gălbenuș
65 g de zahăr
2 linguri de extract de vanilie (1/2 baton de vanilie)

Pentru caramel:

75 g de zahăr

Mod de preparare:

Laptele se pune pe foc. Se adaugă extractul de vanilie sau batonul de vanilie și se dă în clocot. Se oprește și se lasă să se infuzeze vanilia. În cazul în care folosiți baton de vanilie lăsați-l 30 de minute și apoi scoateți-l. Eu fiindcă am folosit extract de vanilie l-am lăsat să se răcorească 5-10 minute. Se adaugă apoi smântâna lichidă și se amestecă. 
Ouăle întregi și gălbenușul se mixează cu zahărul și se adaugă apoi ușor laptele amestecat cu smântâna lichidă. Se strecoară compoziția. 
Se pregătesc patru forme individuale și se preîncălzește cuptorul la 170 de grade. Se topește zahărul într-o crăticioară cu fundul gros amestecând mereu. Aveți grijă să nu-l ardeți prea tare pentru că devine amar și nu vrem asta. Turnați apoi câte o lingură de zahăr ars în formele pregătite. Se întărește extrem de rapid. Turnați apoi și compoziția și așezați formele într-o tavă cu apă fierbinte care să acopere cam 1/3 din suprafața acestora. Coaceți crema pentru 25 de minute. Scoateți-o apoi din cuptor, lăsați formele să se răcorească la temperatura camerei și transferați-le apoi la rece. La momentul servirii desprindeți ușor cu un cuțit marginile și răsturnați crema pe o farfurie. O puteți servi chiar cu fructe proaspete, ceva mai acrișor merge de minune, zic eu. 
Să vă fie de bine!

No Comment

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!