Cheesecake cu ciocolată Alina Avram 3 mai 2015 6 Comments

Încă din timpul săptămânii mă gândesc la desertul ce o să-l pregătesc pentru duminică și din care o să mă înfrupt cu mare poftă. Chiar dacă mai pregătesc și în timpul săptămânii ceva dulce nu pot zice că le consum, gust doar puțin din ele ca să-mi fac o idee asupra gustului final. Duminica însă e ziua mea de răsfăț. E așa de bine să te răsfeți o zi pe săptămână maxim două și să nu te simți vinovată sau să-ți faci griji asupra kilogramelor. Slăbiciunea mea cea mai mare sunt dulciurile și mă abțin să le consum, cele cumpărate nici că mă atrag, poate singura mea slăbiciune ar fi înghețata. Cu toate acestea reușesc să mă abțin în fața unei cupe de înghețată sau al unui desert ochios din magazin pentru că știu că dacă aș da imediat iama în ele nu aș mai reuși să realizez ce mi-am propus, iar toată munca s-ar duce pe apa sâmbetei. Vorbesc aici de alimentație sănătoasă, slab calorică și exerciții fizice sau mersul cu bicicleta. Mai multe despre acest aspect o să vorbesc într-o postare viitoare, nu are rost să stăm să numărăm caloriile acum la cheesecake-ul acesta delicios. 

Timp de pregătire: 30 minute
Timp de răcire: 60 de minute
Timp de coacere: 75 de minute 
Timp total de pregătire: 165 de minute
Grad de dificultate: ușor

Ingrediente pentru crustă:

9 pesmeți simpli (fette biscottate)
2 linguri de zahăr
50 g de unt

Pentru crema de brânză:

150 g de zahăr
500 g de ricotta
100 g de ciocolată neagră (50%cacao)
1 linguriță de coajă de lămâie rasă
1 lingură de suc de lămâie
1 plic de zahăr vanilat
5 ouă

Pentru decor:

200 g de smântână acră
75 g de ciocolată neagră (50-60%cacao)


Mod de preparare:

Când am zis pesmeți mă refer la feliile acelea de pesmet simple, dacă nu puteți lua și pesmeți sfărâmați. Aici se numesc fette biscottate și se servesc la micul dejun cu unt și dulceață de exemplu. Se sfârâmă pesmeții la robot sau cu un succitor și se amestecă cu zahărul și untul topit. Se tapetează o tavă cu inel detașabil cu hârtie de copt numai la bază. Se toarnă pesmeții în tavă, se presează cu dosul unei linguri, dar fără a tapeta și pereții acesteia, doar baza. Se dă la rece până se pregătește crema de brânză. Se preîncălzește și cuptorul la 150 de grade.
Ricotta se mixează cu zahărul, se adaugă coaja de lămâie, zeama de lămâie și zahărul vanilat. Ouăle se separă, albușurile se mixează spumă, iar gălbenușurile se adaugă cremei de brânză pe rând. Se adaugă apoi și ciocolata topită pe baie de aburi, iar la final se încorporează la mână albușurile spumă. 
Se toarnă compoziția în tavă și se coace cheesecake-ul pentru 75 de minute la 150 de grade. Se lasă apoi să se răcească pentru minim o oră în cuptorul stins cu ușa întredeschisă. Se desprinde apoi cu un cuțit de pe margini și se scoate inelul detașabil. Tăvița de de dedesubt o scoateți doar după ce s-a răcit bine de tot. 
Se decorează cu smântână și se dă la rece pentru câteva ore. Se topește ciocolata pe baie de aburi și se decorează cheesecakeul cu aceasta după imaginația fiecăruia. Eu am făcut niște dungi cu ajutorul unei lingurițe. Se dă din nou la rece. Cheesecke-ul e mai bun dacă îl lăsați peste noapte la frigider. Am adăugat și niște coacăze roșii pentru un plus de culoare.
Să vă fie de bine! 

6 comentarii :

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!