Cannoli siciliani Alina Avram 12 mai 2015 4 Comments

”Cannolo” este un tip de rulou prăjit în ulei și umplut cu ricotta de oaie. Provine din sudul Italiei, din Sicilia și de-a lungul timpului și-a câștigat renumele național și internațional. În mod normal, în vremuri de demult se pregătea doar în perioada sărbătorilor, carnavalelor, etc, dar acum se găsește în patiserii, supermarketuri, cafenele, etc. În zilele de sărbătoare în târgurile cu specific ”cannoli” sunt nelipșiți. Nu au cum să nu te cucerească și să nu te îmbie la o „mușcătură”. Tradiția spune să se realizeze obligatoriu cu untură, să se prăjească în untură și să fie umpluți cu ricotta de oaie. Rețeta originală nu se mai respectă în totalitate, de cele mai multe ori ricotta de oaie e înlocuită cu ricotta de vacă, untura cu unt sau ulei vegetal. Cel puțin și-au păstrat forma arhicunoscută, iar pentru realizarea lor aveți nevoie de forme speciale de inox. 

Timp de preparare: 60 de minute
Timp de răcire : 120 de minute
Timp de coacere: 20 de minute
Timp total de pregătire: 200 de minute
Grad de dificultate: mediu

Ingrediente pentru 12 rulouri:

125 g de făină (plus 1-2 linguri)
30 g de unt gras (sau untură)
15 g de zahăr pudră
1 linguriță rasă de cacao
1/2 linguriță de cafea solubilă fină
1/2 linguriță de scorțișoară
1 vârf de cuțit de sare
1 ou mediu
15 g de vin Marsala
15 g de oțet de vin alb

Pentru cremă:

400 g de ricotta de oaie (sau de vacă)
150 g de zahăr
30 g de fulgi de ciocolată (picături)

Pentru decor:

cireșe confiate
fistic
zahăr pudră
fulgi de ciocolată

În plus: 1 albuș pentru uns și ulei de arahide (sau untură) pentru prăjit

Mod de pregătire:

Înainte de a ne apuca de rețeta propriu-zisă, ricotta se pune într-o sită la scurs și se dă la rece. A mea nu a lăsat foarte multă zeamă, era bine scursă, s-ar putea ca cea de vacă să lase mai mult zer.
Făina se amestecă cu cacaua, scorțișoara, sarea, cafeaua și zahărul pudră. Se pune apoi amestecul în vasul mixerului. Se adaugă untul, oul și vinul amestecat cu oțetul. S-ar putea să nu fie nevoi să adaugați tot vinul și oțetul. Dacă compoziția rezultă prea moale, mai adăugați 1-2 linguri de făină. Transferați apoi aluatul pe masa de lucru și mai frământați-l puțin cu mâinile până devine omogen și elastic. Se pune în folie alimentară și se dă la rece pentru minim1 oră. 
Se pregătește apoi crema de brânză. Ricotta se amestecă cu zahărul, se acoperă vasul cu folie alimentară și se dă la rece pentru 1 oră. După ce s-a scurs timpul indicat se trece brânza printr-o sită fină. În felul acesta vom avea o cremă foarte fină. S-ar putea să vi se pară migăloasă această operațiune, dar nu săriți peste ea, e foarte importantă. Se adaugă și picăturile de ciocolată, se acoperă și se dă la rece până la momentul utilizării. 
Se scoate aluatul de la rece și se întinde pe masa de lucru într-o foaie subțire. Se decupează cu ajutorul unui pahar mai mare (o cupă în cazul meu)  aluatul și se ”îmbracă” apoi formele de inox. Încercați ca după ce le-ați decupat să le dați o formă ovală cu ajutorul sucitorului. Ungeți un capăt cu albuș de ou puțin bătut și lipiți-l pe forme. 
Se încinge între timp uleiul de arahide într-o crăticioară până ajunge la 170-180 de grade. Se adaugă câte 2-3 rulouri și se prăjesc cam 2-3 minute în uleiul încins. Se scot pe un șervet absorbant și se lasă să se răcească înainte de a extrage forma de inox. 
După ce s-au răcit se umplu cu crema de brânză cu ajutorul unui poș. Eu am folosit poșul ca atare fără a-i adăuga niciun vârf pentru că e destul de îngust și apoi crema având picăturile de ciocolată trebuie găsit un vârf mai larg. Se decorează cu cireșe confiate (pe care eu le-am tăiat în jumătate). Se pot decora și cu fistic tocat și picături de ciocolată. Se servesc repede pentru că se înmoaie cu cât stau mai mult. Se pot umple exact în momentul servirii. Oricum, mie nu-mi displac foarte mult nici dacă se mai înmoaie nițel. Se presară zahăr pudră deasupra. Buon Appetito!

4 comentarii :

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!