Paste integrale de casă cu sos de vinete Alina Avram 4 aprilie 2015 2 Comments

Recent mi-am achiziționat o mașină de paste. Îmi plac pastele, de obicei le consum integrale, dar acelea cumpărate din magazin sunt cam aiurea la gust. Cel puțin mie una nu-mi plac. Așa că m-am gândit să mi le pregătesc eu în casă după placul și gustul meu. Nu înseamnă că fac mereu doar integrale, să ne înțelegem, am făcut și cu făină albă :) . Nu e complicat să faci paste în casă, mai ales dacă ai o mașină pentru paste. Fiindcă și eu sunt la început momentan mai am de experimentat multe rețete în materie de paste de casă, care mie una mi se pare un domeniu inepuizabil. O regulă generală ar fi ca atunci când sosul pentru paste e mai dens și mai gros ar fi recomandat să se folosească paste mai mari precum fusilli, penne, rigatoni paste care absorb mai mult suc. Când sosurile sunt mai ușoare, mai lichide, se recomandă paste lungi și subțiri precum spaghetti, vermicelli, spaghettini. Desigur, nu e imperios necesar să respectăm aceste reguli, sosurile se pot pune și deasupra pastelor, fără a le amesteca cu acestea. La fel am procedat și eu în rețeta de față. 

Ingrediente pentru 150 g de paste integrale (1-2 persoane)

100 g de făină integrală
1 ou
1 praf de sare
1 linguriță de ulei de măsline

Pentru sosul de vinete:

1 vânătă
1 lingură zeamă de lămâie
2 linguri de ulei
3 linguri de iaurt
1 cățel de usuroi
sare, piper
parmezan răzuit

Mod de preparare:

Aluatul pentru paste se poate face atât la mână cât și cu ajutorul unui mixer sau robot. Eu l-am făcut la mână de data aceasta. E recomandat să se folosească o masă de lemn cu suprafața dură. Nu luați în considerare masa mea de pal laminat, da? Se pune făina pe masă, se face o gaură în mijloc și se adaugă sarea, uleiul de măsline și oul. Puteți adăuga și oul bătut înainte cu furculița, dacă nu îl bateți cu grijă și îl amestecați ușor cu făina pe masa de lucru. Începeți apoi să frământați aluatul cu mâinile timp de 10 minute cu mișcări de înainte și înapoi cu podul palmei. Se înfoliază apoi și se lasă să se odihnească 30 de minute. 
După 30 de minute împărțiți aluatul în 3 părți egale. Dacă aveți mașină de paste subțiați foile de aluat până la măsura 5. Dacă nu aveți vă puteți folosi  de un sucitor și faceți foile cât de subțiri reușiți. Apoi le împăturiți și tăiați tăițeii pentru că și eu am optat pentru acest model de paste în cele din urmă.
Ungeți foile cu făină pe ambele părți și treceți-le apoi prin mașina de făcut paste. În mod normal pastele se usucă pe un suport pentru paste (pe care îl am, dar nu l-am mai folosit de această dată) sau pe un prosop uns cu făină.  Eu le-am lăsat câteva minuțele pe masa de lucru unsă cu făină înainte de a le fierbe. Se fierb apoi 3-4 minute maxim în apa clocotită în care ați adăugat și puțină sare.

În mod normal ar fi ca în timp ce aluatul pentru paste se odihnește 30 de minute învelit în folie alimentară să vă ocupați de sosul de vinete.
Vânata se taie în două, se crestează, se condimentează cu sare, piper și ulei de măsline. Se coace în cuptorul preîncălzit până se înmoaie. O jumătate de vânătă se păstrează pentru a servi pastele la final, iar cealaltă se folosește la sos.  Se pasează la blender jumătatea de vânătă coaptă fără piele cu usturoiul, zeama de lămâie, uleiul de măsline și iaurtul. Se încălzește sosul câteva secunde într-o tigaie încinsă pentru a nu-l servi rece cu pastele fierbinți.
Se așază cealaltă jumătate de vânătă coaptă în farfurie, se pun apoi pastele deasupra, rulate cu ajutorul unei furculițe și câteva linguri de sos deasupra. Se rade parmezanul deasupra, se adaugă piper proaspăt și se servește imediat. 
Cantitatea de sos e suficientă pentru întreaga cantitate de paste și întreaga cantitate de paste și sos e arhisuficientă pentru 1 persoană. Dacă coaceți 2 vinete, pot mânca două persoane din aceeeși cantitate de paste proaspete. O vânătă o folosiți ca suport pentru pastele din farfurie și cealaltă o folosiți la sos. Cantitățile sunt orientative, desigur că se pot modifica după gustul și imaginația fiecăruia. În mod normal 100 g de paste sunt suficiente pentru 2 persoane, dar putem mânca și 75 de g de persoană :).  Puțin, da bun! 


Să vă fie de bine!
Tags:

2 comentarii :

  1. Foarte faine! Si eu mai nou fac in casa, desi nu am masina de paste, dar nici nu m-am impacat cu ea cand am folosit-o pe a mamei! :)))

    RăspundețiȘtergere

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!