Cotlet de miel în crustă cu piure de cartofi dulci Alina Avram 7 aprilie 2015 2 Comments

Dacă vă aflați aici înseamnă că nu sunteți vegani, vegetarieni și nu aveți nicio problemă religioasă sau de altă natură în a consuma miel de Paște. Mie îmi place carnea de miel și spre deosebire de alți ani de data aceasta am ales să o pregătesc și în alt mod. E puțin mai laborios, mai migălos, dar deloc complicat. Țin să precizez că e o rețetă de amator într-ale bucătăriei, nu am pretenții de mare chef, e o rețetă pe care am pregătit-o în bucătăria mea fără termometru de carne, dar la care am respectat sfaturile unor specialiști în domeniu și m-am uitat la niște filmulețe pe youtube. Mai mult s-a uitat soțul meu pentru că el a curățat coasta de miel și a adus-o în stadiul final. Găsiți o mulțime de filmulețe pe youtube în acest sens. Am atașat câteva poze, dar pentru mai multe detalii vă recomand să vă documentați sau cel mai bine să o cumpărați gata ”aranjată”. 

Ingrediente pentru carne:

1 bucată cotlet de miel (400 de grame)
1 lingură de ierburi aromate (uscate)
2 lingurițe de sos worcester
1 linguriță de sare de mare
1/2 linguriță de piper proaspăt râșnit
2 linguri de ulei de măsline
3-4 linguri de muștar Dijon
20 g de alune de pădure măcinate grosier
20 g de fistic măcinat grosier

Pentru piureul de cartofi dulci:

500 g de cartofi dulci curățați
25 g  de unt
câteva linguri de lapte
sare de mare
piper proaspăt râșnit

Pentru sos de vin roșu:

2 linguri de ulei de măsline
1/2 ceapă roșie
1/l linguriță de boabe de piper negru zdrobit
250 ml de vin roșu
1 lingură de miere de albine
1 lingură de sos worcester
sare de mare

Mod de preparare:

Așadar am folosit o bucată de cotlet cam de 400 de grame. În poză vedeți cum arăta înainte și cum arăta după ce s-a ocupat soțul meu de el. L-a curățat desigur de toate pielițele de pe coaste. L-am uns cu sosul worcester, un mix de ierburi aromate (cumparate de la Lidl) care se râșnesc și cu sare și piper. L-am lăsat peste noapte la rece. 
A doua zi l-am scos și l-am rumenit 2-3 minute într-o tigaie în care am adăugat și 2 linguri de ulei de măsline. L-am uns cu muștar și l-am trecut prin mixul de alune și fistic măcinate nu foarte mărunt. L-am așezat într-o tavă ce am dat-o  la cuptorul preîncălzit bine înainte, la 180 de grade, pentru 15-20 de minute maxim. Nu o lăsați mai mult de 20 de minute la o temperatură medie. Timpii de coacere depind de felul în care vreți să fie carnea la interior, de la ”în sânge” la ”bine făcută” Bine făcută nu o recomand, eu am obținut-o medie, nici în sânge, nici bine făcută, dar moale și suculentă la interior. 


Pentru piureul de cartofi dulci nu am mai făcut poze, nu e așa de greu să faci un piure, părerea mea. Puteți să puneți cartofii la fiert înainte de a vă apuca de carne. Cartofii fierți și scurși de apă se pasează împreună cu untul și câteva linguri de lapte cald. Nu adăugați foarte mult lapte pentru a nu a realiza un piure foarte lichid. E musai să treceți apoi piure-ul printr-o sită deasă pentru a-l face fin și pentru a scăpa de firișoarele inestetice din cartofi. Îl puteți așeza apoi pe baie de aburi pentru a-l păstra cald. Îl potriviți de sare și piper și acesta este piureul de cartofi dulci. 
Sosul de vin roșu e recomandat să-l aveți pregătit de dinainte, îl puteți reîncălzi ușor. Ceapa tocată se călește în uleiul încins. Se adaugă apoi vinul roșu, piperul zdrobit, sosul worcester și miere de albine. Se lasă 2-3 minute maxim pe foc să scadă. Se trece apoi printr-o sită, se adaugă sare și miere de albine dacă mai simțiți nevoia. Se lasă să se răcească. 
În momentul asamblării farfuriei se adaugă câteva linguri de piure, 2-3 bucăți de cotlet feliat și sos de vin roșu cât simțiți nevoia. 



Să vă fie de bine!

2 comentarii :

  1. Arata intr-un mare fel!
    Iar faptul ca ati colaborat la pregatire, tu si sotul tau, sint sigura ca i-a conferit un plus de savoare.
    Sa fiti sanatosi si fericiti!
    Sarbatori cu bucurii sa aveti!

    RăspundețiȘtergere

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!