Cornuri pufoase cu cremă de vanilie Dohotariu-Avram Alina 25 aprilie 2015 4 Comments

Sunt foarte fericită! Am făcut cele mai pufoase cornuri din toate încercările mele de până acum! Ador cornurile care se servesc la micul dejun alături de o cafea bună. Din când în când mă răsfăț cu așa ceva la patiseriile de aici din Italia. Mirosul de cafea proaspătă mă năucește, dar nici mirosul de aluat dulce, proaspăt scos din cuptor nu-mi displace, chiar dacă în unele patiserii și cafenele cornurile vin congelate și doar sunt ținute câteva minute la cuptor. Numai proaspete nu pot fi numite. Chiar și așa italienii fac coadă la cafeaua servită direct la bar alături de un produs de patiserie cald. Ei le numesc pe toate ”brioche” , chiar dacă unele dintre ele sunt făcute cu aluat foietaj și nu cu aluatul de brioche. 
Am folosit pentru această rețetă din nou făina manitoba, aceeași pe care am folosit-o și la cozonacul pregătit pentru Paște. Încercați această rețetă și cu făină normală în cazul în care nu aveți manitoba, numai că rezultatul o să fie diferit. Am explicat la cozonacul de Paște mai multe despre acest tip de făină. Mai rețineți că aceste cornuri se umplu după ce sunt coapte. Eu le-am umplut cu cremă de vanilie, mai ales că ”brioche alla crema” e preferata soțului meu. Le puteți umple și cu ciocolată, dulceața, cremă de lămâie, etc. 

Timp de pregătire: 60 de minute
Timp de creștere al aluatului: 130 de minute
Timp de răcire: 30 de minute
Timp de coacere: 10 minute
Timp total de pregătire: 230 minute
Grad de dificultate: mediu

Ingrediente pentru primul aluat:

300 g de făină manitoba de tip 0
25 g de drojdie proaspătă
190 g de apă călduță

Ingrediente pentru al doilea aluat:

200 g de făină manitoba de tip 0
80 g de zahăr
2 ouă
100 g de unt topit
1 plic de zahăr vanilat
un praf de sare

In plus: 1 albuș și 2 linguri de zahăr pentru uns

Ingrediente pentru crema de vanilie:

6 gălbenușuri
400 ml de lapte
1 păstaie de vanilie
35 g de amidon de porumb
150 g de zahăr

Mod de preparare:

Se adaugă în vasul mixerului 300 g de făină. Drojdia se dizolvă în puțină apă călduță. Se adaugă peste făină și apoi restul de apă călduță (150 g) mixând pentru câteva minute până se încorporează bine făina. Puteți face acest aluat și la mână. Puneți primul aluat într-un bol acoperit cu folie alimentară în cuptorul stins cu becul aprins. Lăsați-l să crească pentru 40 de minute. 
După 40 de minute puneți aluatul crescut din nou în vasul mixerului, adăugați 200 g de făină, zahărul, sarea, zahărul vanilat și două ouă.  Puteți pune doar gălbenușurile și albușurile le păstrați pentru final.
Începeți frământarea ingredientelor și adăugați pe rând untul topit până aluatul se desprinde de pe pereții vasului de mixer. Transferați aluatul din nou într-un bol acoperit cu folie alimentară și lăsați-l la crescut pentru 30 de minute în cuptorul stins. 
Transferați apoi aluatul pe masa de lucru unsă cu făină și întindeți-l în 2 foi egale. Tăiați triunghiuri pe care le rulați. Așezați apoi cornurile într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și lăsați-l la crescut pentru minim o oră în cuptorul stins. După 1 oră veți vedea că ele își vor dubla volumul și nu le veți putea coace pe toate în aceeași tavă și trebuie să le coaceți pe rând.
Se ung cornurile cu albușul amestecat cu zahărul și se coc în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 10 minute. Se scot apoi pe un grătar și se lasă să se răcească. Pozele de mai jos le-am făcut când era noapte deja și din această cauză se văd diferit de celelalte.
Se pregătește crema de vanilie în timp ce cornurile se răcesc. Laptele se pune la încălzit cu păstaia de vanilie crestată. Când începe să dea în clocot se oprește. Gălbenușurile se mixează cu zahărul. Se adaugă amidonul, se încorporează bine și se toarnă puțin câte puțin laptele. Se transferă apoi compoziția într-o crăticioară pe foc mic și se amestecă până se îngroașă. Se transferă crema într-un bol, se acoperă cu folie alimentară să nu prindă crustă și se lasă se răcorească. Nu am mai făcut poze, dar un exemplu de cremă de vanilie îl aveți la tortul cu cremă de vanilie
Am umplut apoi cornurile cremă cu ajutorul unui poș cu vârful lung și le-am înțepat în trei locuri. Puteți folosi și o seringă de patiserie pentru a vă ușura munca. Se pudrează apoi cu zahăr pudră și se savurează cu mare poftă. Sunt perfecte și după mai multe zile. 




Să vă fie de bine!



4 comentarii :

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!