Prăjitură cu ciocolată fără făină Dohotariu-Avram Alina 21 martie 2015 6 Comments

Încă de când am zărit pentru prima dată rețeta aceasta în cartea Nigellei Lawson mi-am dorit să o încerc. Deserturile fără făină câștigă din ce în ce mai mult teren, la fel ca și cele fără zahăr. Să nu mai pomenim de cele raw-vegane. Aici ar fi prea mult de povestit și e un domeniu care mi-e total necunoscut. Prăjitura aceasta cu ciocolată e perfectă, e foarte ușor de făcut, e plină de ciocolată așa cum îmi place mie. În carte se numește tort de ciocolată cu frișcă, dar mie nu prea-mi seamănă a tort și de aceea i-am zis prăjitură. Vă recomand cu dragă inimă să o încercați în bucătăriile voastre, o să vă cucerească de la prima înghițitură. E bună atât călduță cât și rece după ce stă câteva zile la frigider. Sunt două consistențe diferite, dar atât de bune că nu te poți opri la o singură felie!

Ingrediente pentru blat:

250 g de ciocolată neagră (70% cacao)
125 g de unt moale
6 ouă (2 întregi și 4 separate)
175 g de zahăr tos fin
2 linguri de extract de vanilie (Cointreau după rețeta Nigellei)
1 esență de portocală (coajă de la 1 portocală)

Pentru topping:

250 ml de smântână lichidă
2 linguri de zahăr pudră
1 lingură de extract de vanilie (Cointreau)
cacao pentru pudrat

Mod de preparare:

Ciocolata se topește pe baie de aburi și apoi se adaugă și untul moale. Se lasă să se topească integral. Cele două ouă întregi se mixează împreună cu cele 4 gălbenușuri și 75 g de zahăr. Se adaugă apoi ciocolata topită și se mixează la viteză mică. Se adaugă și extractul de vanilie și esența de portocale. Albușurile se mixează spumă cu restul de 100 g de zahăr, dar nu foarte tare precum la bezea. Se încorporează apoi puțin câte puțin spuma de albușuri amestecului de ciocolată. Se amestecă de jos în sus cu mișcări ușoare. Se toarnă compoziția într-o tavă detașabilă de 23 de cm, unsă cu unt și tapetată cu hârtie de copt. 


Se coace prăjitura în cuptorul preîncălzit la 180 de grade (treapta 4) pentru 35-40 de minute. Nu vă faceți probleme dacă în momentul coacerii crește și se crapă și apoi se lasă. Tocmai asta e și frumusețea acestui desert. Se lasă să se răcorească în formă și apoi se scoate pe o farfurie.
În rețeta Nigellei se specifica folosirea unei smântâni grase pentru topping (500 de ml). Eu am folosit frișcă lichidă pe care am mixat-o cu zahăr pudră și extractul de vanilie. Dacă aveți smântână grasă(48% grăsime) o puteți folosi pe aceea. 
Se pune frișca deasupra, exact în crăpătura formată și se pudrează cu puțină cacauă amară. Se servește imediat sau se dă la rece.

Să vă fie de bine!

6 comentarii :

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!