Tort cu ciocolată și banane Dohotariu-Avram Alina 22 februarie 2015 2 Comments

Recunosc că atunci când mă aflu în Romania nu gătesc la fel de des ca atunci când locuiesc în  Italia. Nici rețetele nu-mi ies la fel de ca în Italia.  O fi de vină ambientul, ingredientele, cuptorul, proasta mea dispoziție, cine știe. Cert este că în Italia mă simt altfel, am mai multă inspirație, gătesc cu drag toată ziua, ingredientele de calitate nu-mi lipsesc.  Abia aștept seara când jumătatea mea pofticioasă se întoarce de la muncă și dă iama în bucatele mele pregătite cu atâta dragoste. Vineri când am pregătit tortul acesta am mai făcut unul de care nu am fost pe deplin mulțumită. Și cu acesta era să dau greș, am refăcut blatul și până la urmă i-am dat de capăt. E un tort ușor amărui, cu banane, dar plin de ciocolată. E binemeritată o felie având în vedere că începe postul Paștelui de mâine. Ciocoholicii o să fie mai mult decât încântați!

Ingrediente pentru blat:

4 ouă
4 linguri de zahăr
3 linguri de făină
1 lingură de cacao
1/2 baton de vanilie

Pentru cremă:

250 g de frișcă 
100 g de ciocolată neagră(74%cacao)
2 ouă
4 linguri de zahăr
2 linguri de amidon
350 ml de lapte
10 g de gelatină
3 banane

Pentru glazură:

200 g de ciocolată neagră(74%cacao)
50 g de unt
2 linguri de lapte cald

Mod de preparare:

Blatul este unul simplu. Albușurile se mixează spumă și gălbenușurile se bat cu zahărul până se deschid la culoare. Se adaugă și semințele de la jumătate de baton de vanilie. Se încorporează apoi albușurile peste gălbenușuri cu mișcări ușoare. Se încorporează apoi și făina cernută împreună cu cacaua. Se toarnă compoziția într-o tavă rotundă tapetată cu hârtie de copt. Se  coace la temperatura medie pentru 20 de minute. Oricum se coace destul de repede. E bine să stați cu ochii pe el, dar nu deschideți cuptorul în primele 15 minute. Se lasă să se răcească și se pregătește crema.
Ouăle se mixează cu zahărul. Se adaugă și amidonul și apoi se subțiază compoziția cu laptele călduț. Se pune amestecul pe foc mic și se amestecă mereu până se îngroașă. Se dă deoparte și se adaugă ciocolata neagră, se amestecă până se topește. La final se adaugă și gelatina înmuiată în prealabil și topită pe baie de aburi conform instrucțiunilor de pe ambalaj.  Se acoperă crema cu folie alimentară să nu prindă scoarță și se lasă să se răcorească. 
Eu am folosit smântână de casă pe care am mixat-o cu zahăr pudră. Puteți folosi smântână lichidă din magazin pe care o mixați rece cu puțin zahăr pudră adăugat pe rând. După ce s-a răcit crema de ciocolată se încorporează frișca cu mișcări ușoare. 
Bananele se stropesc cu suc de lămâie și se așază  întregi pe blatul răcit. Se toarnă crema de ciocolată deasupra și se nivelează bine tortul. Se păstrează puțină cremă pentru a orna tortul la final. Se dă la rece pentru câteva ore.

Pentru glazură se topește pe baie de aburi ciocolata împreună cu untul. Se adaugă pe rând lingurile de lapte cald și se omogenizează ciocolata. Se îmbracă tortul cu această glazură și după ce s-a întărit se decorează cu restul de cremă. Îl puteți decora după bunul plac, eu am pus crema deasupra, am făcut niște rânduri cu dosul unei lingurițe și am presărat câteva paiete de ciocolată deasupra. Se dă tortul din nou la rece pentru câteva ore. Eu l-am lăsat peste noapte. Când îl serviți, e recomandat să-l lăsați câteva minute la temperatura camerei . În acest mod glazura de ciocolată se mai înmoaie și e mai ușor de tăiat. Îmi cer scuze că nu am reușit să fac mai multe poze, dar dacă aveți nevoie de ajutor, sunt la dispoziția voastră!



Să vă fie de bine!

Tags:

2 comentarii :

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!