Tartă cu brânză de capră și căpșuni Alina Avram 17 februarie 2015 2 Comments

Nu, nu a venit vara, chiar dacă tarta ne trimite cu gândul la căldură, vară, soare. E frig rău, mai ales că pentru  câteva săptămâni mă aflu în România. Aș vrea să păcălesc iarna măcar vizual. Bănuiesc că mulți dintre voi nu sunt adepții fructelor din supermarket atunci când nu ne aflăm în sezonul lor. Eu vă spun că nu îmi plac fructele înghețate așa că eu consum cu plăcere fructe și legume proaspete pe perioada iernii și nu aș putea trăi fără ele, oricât de nesănătoase, stropite sau artificiale le-ar considera unii. Bine, căpșuni, zmeură și alte fructe de genul nu le consum zilnic, ci doar când am nevoie să le folosesc pentru un desert. Garantat nu se compară cu cele din grădina bunicilor, dar nici nu pot renunța la ele mai ales când am nevoie să le folosesc în deserturile mele.

Ingrediente pentru aluat:

250 g de făină
125 g de zahăr
135 g de unt
1 gălbenuș
1 ou
coaja de la o lămâie

Pentru cremă:

250 g de mascarpone
100 g de brânză de capră moale
250 ml de smântână lichidă
50 g de zahăr pudră
1 plic de zahăr vanilat

Pentru decor:

250 g de căpșuni
100 g de zmeură

Mod de preparare:

Făina se amestecă cu zahărul, untul rece tăiat cubulețe, oul, gălbenușul și coaja rasă de lămâie. Se frământă un aluat omogen ce se învelește în folie alimentară și se dă la rece pentru jumătate de oră.
Se unge o tavă de tartă cu unt și se așază foaie de copt decupată doar pe fundul acesteia. Se întinde aluatul pe masa de lucru unsă cu făină și se pune în tavă. Se taie marginile și se înțeapă aluatul cu furculița din loc în loc. Se așază o foaie de copt deasupra și se pune o mână de boabe de fasole peste. Se coace pentru 20 de minute la temperatură potrivită. Se lasă să se răcească bine și apoi se scoate ușor din formă.

Pentru pregătirea cremei se mixează brânza mascarpone cu brânza de capră și zahărul pudră. Se bate bine smântâna lichidă și se încorporează ușor în crema de brânză. Se adaugă și zahărul vanilat. 
Se așază crema rezultată în forma de tartă și se decorează cu căpșuni și zmeură. Se dă la rece pentru câteva ore, iar la servire se pudrează cu zahăr pudră din belșug. Nu e o tartă foarte dulce, dar dacă o preferați mai dulce mai adăugați zahăr pudră.  Dacă nu aveți fructe proaspete puteți pregăti un sos dens din fructe congelate. Să vă fie de bine!
Tags:

2 comentarii :

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!