Lasagne alla bolognese Alina Avram 8 februarie 2015 4 Comments

Mai întâi aș vrea să lămuresc câteva lucruri cu privire la scrierea și pronunția acestui preparat italienesc. În mod normal ”lasagna” face referire la foaia respectivă de aluat care se folosește la acest preparat, iar ”lasagne” e forma de plural și înseamnă preparatul în sine. Se folosesc ambele forme, dar în niciun caz ”lasagnia” cum am văzut pe internet. Provine din zona Emilia-Romagna și și-a luat denumirea de la orașul Bologna. Își are originile în vremea romanilor, dar de la forma inițială a acestui preparat până la cea de astăzi nu se știe cu exactitate cum s-a ajuns. Cheia acestui preparat o reprezintă sosul pe bază de carne tocată denumit ragu alla bolognese ce are nevoie să stea pe foc mic de la 2-3 ore până la 4-5 ore. Cu cât stă mai mult cu atât e mai bun. Aruncați un ochi la Diana să vedeți și cum a preparat ea sosul ragu și cum povestește frumos despre el. 

Ingrediente:

12-15 foi lasagna
200 g de parmezan

Pentru ragu:

1 ceapă
1 morcov
1 tulpină de țelină
100 g de pancetta
100 ml de ulei de măsline
500 g carne tocată amestec porc și vită
250 ml de sos de roșii
1 pahar de vin roșu
1 pahar de lapte
500 ml de supă de vită
50 g de unt
sare, piper

Pentru sosul bechamel:

900 ml de lapte
50 g de unt
50 g de făină
nucșoară măcinată

Mod de preparare:

Prima dată pregătiți sosul ragu. Ceapa, morcovul și țelina se taie mărunt și se călesc în uleiul și untul topit. Se adaugă apoi pancetta tăiată cubulețe, se amestecă și apoi carnea tocată. Se lasă pe foc pentru câteva minute. Se adaugă vinul roșu și se lasă să se evapore și să scadă lichidul rezultat. Se adaugă apoi sosul de roșii, sare și piper după gust și se dă focul mic. Se adaugă din când în când supa călduță și se amestecă pentru a nu se aprinde de fundul oalei. În mod normal, ar trebui să îl fierbeți minim 2 ore și maxim cât se poate. La final se adaugă laptele puțin câte puțin. Pregătiți sosul cu capacul pus.

Pentru pregătirea sosului bechamel topiți untul la foc mic într-o tigaie cu fundul gros. Adăugați pe rând făina și amestecați energic pentru a nu se arde. Desfaceți făina apoi cu laptele încălzit adăugat puțin câte puțin și amestecând încontinuu. După ce ați adăugat întreaga cantitate de lapte, lăsați sosul pe foc până începe să dea în clocot, amestecând în el. Adăugați puțină nucșoară la final. Precizez că acesta e un sos bechamel mai lichid având în vederea cantitatea de lapte folosită, dar e perfect pentru lasagne pentru că înmoaie foile. 
Se începe apoi asamblarea preparatului. Se unge o tavă cu puțin unt și se pun 3 linguri de sos ragu. Se așază primul strat de foi, se pun 2-3 polonice de sos bechamel, apoi un strat de ragu și se presară parmezan răzuit deasupra. Se continuă în același mod cu al doilea, al treilea și ultimul strat. Pentru ultimul strat presărați parmezan din belșug. Dați tava la cuptor pentru 40-50 de minute. Serviți apoi lasagne cât e caldă dar se poate consuma și a doua zi, doar o incălziți și mai presărați puțin parmezan deasupra. Să vă fie de bine!
Tags:

4 comentarii :

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!