Găluște cu vișine(de post) Alina Avram 27 februarie 2015 2 Comments

Având în vedere că ne aflăm în prima săptămână din postul Paștelui cred că mulți dintre voi postesc. Nu am prea multe rețete de post pe acest blog pentru că în general nu prea postesc. Motivele nu are rost să le înșir aici. Anul acesta am zis să postesc cât voi putea, pentru că postul pe lângă curățirea sufletească înseamnă și curățire trupească. E bine să ne mai dezintoxicăm corpul de toate cele. Dacă la capitolul mâncare variantele ar fi numeroase, la capitolul deserturi mie una îmi vine greu să încropesc ceva. Eu sunt obișnuită cu deserturile grele, care conțin de toate și mi-e destul de greu să alcătuiesc un desert fără ouă și lactate. Nu mai zic de faptul că margarina nu o suport de nicio culoare. Răsfoind cartea de bucate a Silviei Jurcovan am dat peste găluștele cu prune. Și am zis că ar trebui să le pot face și de post. Bineînțeles am înlocuit prunele cu vișinile conservate din cămara mamei și a ieșit un desert minunat. 

Ingrediente:

300 g de cartofi fierți în coajă
2 linguri de ulei de floarea soarelui
50 g de făină
30 g de griș
un borcănel de vișine conservate

Pentru final:

50 ml de ulei de floarea soarelui
50 g de pesmet
4 linguri de zahăr pudră
scorțișoară

Mod de preparare:

Cartofii se curăță și se zdrobesc cât sunt calzi încă. Se adaugă uleiul și se amestecă. Urmează apoi făina și grișul. Se amestecă bine compoziția și se modelează găluștele în care puneți câte 2-3 vișine fără sâmburi în centrul lor. Dacă vă rezultă cumva prea moale compoziția vă puteți folosi de făină pentru a le modela. 

Se pune apa cu puțină sare la fiert. În momentul în care clocotește, se adaugă găluștele și se fierb la foc mic pentru circa 12-15 minute. Se scot apoi într-o strecurătoare cu grijă, de preferabil să nu se lipească una de cealaltă. Se pune 50 ml de ulei într-o tigaie și se adaugă pesmetul. Se rumenește pentru 2 minute amestecând mereu. Se ia de pe foc , se amestecă apoi cu zahărul pudră și o linguriță de scorțișoară. Se tăvălesc găluștele prin pesmet și se așază pe o farfurie. Restul de pesmet se toarnă deasupra lor. 
Din vișinele rămase am pregătit un sos oarecum, adică le-am pus într-o tigaie cu puțin zahăr pudră pentru 2-3 minute și l-am servit cu găluște. Puteți pasa apoi vișinele la blender pentru a arata ca un sos în adevăratul sens al cuvântului :). Se servesc calde. Sunt molcuțe, parfumate și acrișoare. Dacă nu aveți vișine puteți folosi prune uscate sau chiar magiun de prune, iar dacă nu postiți adăugați un ou în compoziție.Să vă fie de bine!

2 comentarii :

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!