Eclere cu mousse de ciocolată și caramel Alina Avram 4 februarie 2015 6 Comments

Îmi amintesc cu amuzament de primele mele eclere. Un eșec total și o dezamăgire și mai mare. Eclerele mele erau de fapt niște aluat crud și pleoștit. Ce greșisem? Exact, am deschis cuptorul în timpul coacerii, ceea ce la eclere nu se cade. Am greșit eu prima dată, dar pe urmă nu aveam să mai greșesc. Dovada e aici, numai că aceste choux-urile reprezintă varianta mai mică și mai drăguță a eclerelor. Acum revenind, la rețeta de față, vă veți întreba probabil ce-mi veni de le umplui cu mousse?! Una la mână, e ușor de făcut, cel puțin acesta de aici și fiindcă aveam în frigider smântână pentru frișcă și mă temeam să nu se strice. O prețuiesc prea mult și nu aș fi vrut să o arunc. Ciocolata o cumpărasem pentru o ală rețetă, așa că a fost foarte simplu de realizat acest mousse. Cât despre caramel, nici acesta nu-mi prea lipsește din frigider în ultimul timp, îmi tot rămâne de la un desert la altul. Îl încălzesc pe baie de aburi și-l refolosesc. În privința eclerelor de față aș vrea să fac câteva precizări: nu înlocuiți laptele cu apa și nici untul cu margarina. Sunt mult mai bune așa, dar ca să fiu înțelegătoare, puteți înlocui laptele cu apa, dar niciodată untul cu margarina. Nu doar la această rețetă, ci în general, la toate rețetele. 

Ingrediente pentru aluat:

250 ml de lapte
90 g de unt
150 g de făină
200 g de ouă (4-5 ouă)
sare

Pentru mousse-ul de ciocolată

75 g de ciocolată neagră (50% cacao)
20 g de zahăr tos
2 linguri de zahăr pudră
200 ml de smântână lichidă
2 albușuri

Pentru caramel rețeta o preluați de aici.

Mod de preparare:

Adăugați într-o oală laptele, untul, un pic de sare și puneți pe foc să dea în clocot amestecul. Când începe să fiarbă adăugați făina toată și amestecați energic cu ajutorul unei linguri de lemn sau al unei spatule. Nu vă recomand telul pentru că o să se încarce cu aluat. Răsturnați aluatul într-un bol și lăsați-l să se răcorească. Încorporați pe rând ouăle și nu-l adăugați pe următorul până nu s-a încorporat bine precedentul. Am scris 200 de grame de oua, ar fi bine să le cântăriți. În funcție e dimensiunea lor pot fi 4 sau 5 ouă. 
Puneți compoziția într-un poș și formați bastonașe în tava de copt, tapetată cu hârtie pentru copt.  E recomandat să folosiți un poș cu capătul nezimțat. Eu nu am avut unul atât de mare ca și diametru și l-am folosit pe cel zimțat. Dacă vreți eclere mai babane puneți două rânduri de bastonașe lipite unul de altul. Coaceți eclerele pentru 15-20 de minute la 200 de grade. Puteți da cuptorul mai încet în momentul în care s-au umflat și încep să se rumenească. Eu le-am pândit pe ușa cuptorului, nu mă încred în temperaturi și timp. E doar un punct de referință pentru mine.

Se lasă să se răcorească și apoi se taie în două pe lungime. Se umplu cu mousse-ul de ciocolată pe care e recomandat să-l aveți pregătit cu câteva ore înainte. Eu l-am pregătit cu o seară înainte. Aveți și aici rețeta, doar că l-am aromatizat cu ceai negru și am folosit ciocolată cu lapte acolo.
Pentru pregătirea lui procedăm în felul următor. Ciocolata se topește pe baie de aburi și se lasă să se răcorească. Smântâna se mixează cu 2 linguri de zahăr pudră și albușurile se bat spumă cu zahărul tos. Se încorporează ușor ciocolata topită peste frișcă și apoi albușurile cu mișcări cât mai ușoare pentru ca mousse-ul să-și păstreze aspectul aerat. Se dă la rece pentru câteva ore.
Sosul caramel l-am explicat foarte bine la rețeta de mere în pijama și nu mai repet rețeta. Precizez încă o dată că-l puteți păstra la rece și-l încălziți pe baie de aburi când îl folosiți. Decorați eclerele cu caramel și păstrați-le la rece. Să vă fie de bine!

6 comentarii :

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!