Tort Doboș Alina Avram 4 ianuarie 2015 7 Comments

E prima dată când fac Doboș, era pe lista de așteptare de ceva timp. Este un tort de proveniență ungurească ce a preluat numele inventatorului său Jozsef C. Dobos pe la 1885. L-am făcut pentru Revelion, dar l-am mâncat după pentru că nu am petrecut acasă. El e perfect și după ce stă mai multe zile la rece.  E un tort destul de migălos, am copt zece foi, dar am folosit doar opt, șapte la interior și una de decor. Eu mai zic că e un desert perfect pentru zilele de sărbătoare, are un aer elegant și festiv, iar straturile acelea de blat și ciocolată îl fac irezistibil. 


Ingrediente pentru foi:

10 ouă
200 g de zahăr
1 lămâie
120 g de făină

Pentru cremă:

250 g de unt
240 g de ciocolată negră(74% cacao)
esență de rom
6 ouă
200 g de zahăr

Pentru decor:

zahăr ars
fistic

Mod de preparare:

Gălbenușurile se mixează cu 200 g de zahăr, zeama și coaja de la o lămâie. Se încorporează apoi albușurile mixate spumă cu un praf de sare și la final făina, cu mișcări ușoare. Se desenează cercuri cu ajutorul unei farfurii pe hârtia de copt. Se ung foile cu puțin ulei și pune compoziția de foi cu ajutorul unei linguri pe hârtia de copt, fără a depăși marginile cercului desenat. Se transferă într-o tavă și se coc la foc potrivit 5 minute. Se coc super rapid, nu trebuie să se înnegrească pe margini. Eu am stat mereu cu ochii pe cuptor. Se lasă să se răcească bine și apoi se desprind ușor cu ajutorul unui cuțit. Eu le-am copt direct pe grătarul cuptorului, dar au ieșit cu dungi așa că vă sfătuiesc să le puneți într-o tavă sau pe dosul unei tăvi.

Pentru pregătirea cremei se mixează gălbenușurile cu zahărul și se transferă apoi pe baie de aburi. Se amestecă încontinuu cu un tel până se îngroașă. Eu cred că am amestecat vreo 20-25 de minute. Trebuie să arate ca o cremă, să fie legată și nu lichidă compoziția. Untul se mixează spumă și se adaugă apoi ciocolata topită. Se mixează împreună, se adaugă esența de rom și compoziția de ouă. Se omogenizează bine crema de ciocolată și se umplu apoi foile de tort cu aceasta. 
Se decorează tortul cu bomboane de ciocolată și fistic tocat sau alune tocate.  Se topește apoi puțin zahăr cu o lingură de apă într-o tigaie cu fundul gros. Se toarnă apoi zahărul topit pe o foaie de blat. Se taie rapid foaia în 8 părți până nu se întărește caramelul. Dacă se întărește se crapă și nu o mai puteți tăia.

Se decorează tortul cu aceste triunghiuri de zahăr ars și se dă la rece peste noapte. Puteți renunța la bomboanele de ciocolată și puteți decora tortul cu aceeași ciocolată folosită pentru umplut cu ajutorul unui poș. 
Să vă fie de bine! Un 2015 minunat!
Tags:

7 comentarii :

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!