Ton cu soté de radicchio Alina Avram 31 ianuarie 2015 No Comment

Când cumperi o bucată de ton te gândești cum să faci un preparat de excepție. Atunci când ești doar pasionat de bucătărie ca și mine și nu un bucătar profesionist cauți inspirați în cărțile de bucate, pe internet, în reviste, etc. Aveam tonul proaspăt, dar nu aș fi vrut să fac ceva banal așa că am apelat la cartea de bucate a lui Gordon Ramsay unde am și găsit o rețetă ce m-a cucerit. Mi-am procurat și restul ingredientelor și am purces la treaba. Am pregătit un prânz ce abundă de texturi și de arome. De la dulce, la acru, sărat și amar, acest preparat ar trebui testat de mai multe ori până se găsește echilibrul perfect între texturi și arome. Cel mai pregnant a fost gustul piperat, dar am mai eliminat din crusta de piper în momentul în care l-am servit. O să vă dau cantitățile pentru porția mea de 150 g de ton proaspăt. Vă asigur că din această porție se pot înfrupta două persoane. Nu am putut mânca totul de una singură. Precizez și faptul că am folosit cu totul alt file decât cel din carte, pentru că în carte se preciza folosirea fileurilor dinspre coadă. Am modificat ușor rețeta în privința cantității, de la calitate nu am făcut rabat.

Ingrediente:

1 bucată de ton (150 g)
5 linguri de ulei de măsline
1 linguriță de muștar Dijon à l'ancienne (de la Maille)
1/2 linguriță de miere de albine
1 linguriță de sos de soia
3 linguri de piper negru zdrobit
2 căpățâni de radicchio
30 g de zahăr pudră
1/2 lămâie
Mod de preparare:

Radicchio se taie în două pe lungime, se înlătură capetele și se lasă așa 5-10 minute pentru a permite sucurilor amare să se scurgă.
Tonul se unge pe ambele părți cu un amestec de 2 linguri ulei de măsline, muștarul, mierea de albine și sosul de soia. Piperul zdrobit(eu l-am zdrobit în mojar) se presară pe o bucată de hârtie de copt și se tăvălește tonul prin el. 


Se încinge o lingură de ulei într-o tigaie și se prăjește tonul un minut și jumătate pe o parte și un minut și jumătate pe partea cealaltă. Se scoate pe o farfurie. Se curăță tigaia, se pune pe foc se adaugă 2 linguri de ulei de măsline. Se presară zahărul pudră peste radicchio și se pun în tigaie cu partea tăiată în jos. Se învârt des să se caramelizeze și să se înmoaie timp de un minut și jumătate. Eu le-am lăsat vreo două minute și le-am învârtit de vreo 3-4 ori. Trebuie să folosiți o tigaie cu fundul gros, eu am folosit una de ceramică.


Serviți tonul cu andivele caramelizate și cu zeama de lămâie după gust. Stropiți mâncarea cu sucurile rămase în tigaie de la radicchio. 
Dacă ați încercat-o sau o încercați să-mi spuneți și mie cum vi s-a părut.


Să vă fie de bine!

Tags:

No Comment

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!