Tajine de pește Alina Avram 16 ianuarie 2015 4 Comments

Este prima dată când pregătesc tajine, vasul mi l-am cumpărat destul de recent. Am ales să pregătesc pește, m-am inspirat dintr-o cărticică de bucate orientale. Nu am pretenția că am gătit cel mai bun tajine de pește, de la mama lui nu am mâncat așa că pot să sper că măcar am fost pe aproape. E  o mâncare cu multe gusturi: acrișor, picant, amărui, dulce. Aveți nevoie de un pește alb cu o consistență mai tare, ce nu se sfărâmă ușor. Eu am folosit cod și și-a păstrat forma. Dacă sunteți la prima încercare să știți că un vas tajine trebuie pregătit în prealabil, se ține câteva ore scufundat în apă rece și apoi se introduce la cuptor pentru două ore cu apă în interior. Abia mai apoi, spălat și uscat e pregătit pentru a fi folosit. Eu l-am folosit doar la cuptor, dar am înțeles că se poate folosi și pe aragaz dacă  nu stă direct pe flacără. 

Ingrediente:

1 ceapă
2 căței de usturoi
100 ml de ulei de măsline
1 lingură de boia 
1 linguriță de curcuma
1 linguriță de chimion măcinat
750 g de roșii în conservă
750 g de pește cod file
2 lămâi
750 g de spanac
120 g de migdale decojite
sare și piper

Uleiul se încinge într-o tigaie și se adaugă ceapa tocată și usturoiul. Se lasă să se înmoaie puțin și se adaugă boiaua, curcuma, chimionul, sare și piper. Se adaugă apoi roșiile ș 150 ml de apă. Se lasă să fiarbă pentru 15 minute. Se preîncălzește cuptorul la 180 de grade.
Peștele se taie cuburi potrivite, iar lămâile feliuțe. Spanacul se spală și se taie în bucăți. Eu l-am rupt pe al meu cu mâinile. Puteți folosi doar o singură lămâie pentru a nu fi foarte acră mâncarea, mai ales că și roșiile sunt acrișoare. Se adaugă peștele, lămâile și spanacul peste sosul de roșii și se toarnă compoziția în vasul de tajine. Se acoperă și se lasă la cuptor pentru 30 de minute. Se completează mâncarea cu migdalele decojite și e numai bună de mâncat. Puteți pregăti și un couscous sau un orez bun.Să vă fie de bine!
Tags:

4 comentarii :

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!