Mini torturi de morcovi cu cremă de brânză și caramel Alina Avram 23 ianuarie 2015 6 Comments

Nu vă lăsați descurajați de titlul postării, nu înseamnă că dacă eu am făcut mini torturi, voi nu-l puteți face în varianta clasică. Mi-a venit mie să mă joc puțin cu niște forme rotunde de care uitasem că le-am cumpărat. Însă, nu e greu de  loc să faceți mini torturi dacă aveți astfel de forme, durează chiar mai puțin decât în mod normal, nu trebuie să mai feliați blatul, să-l umpleți, să-l decorați, etc. Eu am avut 4 astfel de forme și restul blatului l-am decorat cu cremă, caramel și nuci tocate, după cum veți vedea și în poze. E super bun tortul de morcovi. La prima strigare ar părea ciudat. Cum poate fi așa de bun un tort cu banalii morcovi? Nu ești cumva prea entuziasmată? Ei bine, sunt entuziasmată de tortul acesta, dar pe bună dreptate. Încercați-l și o să-mi dați dreptate!

Ingrediente pentru blat:

125 g de unt moale
1 plic de zahăr vanilat
1/2 linguriță de scorțișoară
1/2 linguriță de nucșoară măcinată
1/2 linguriță de cuișoare măcinate
225 de zahăr brun
3 ouă
250 g de morcovi rași
50 g de nuci măcinate
100 g de migdale decojite măcinate
175 g de făină
50 g de amidon de cartofi
1 linguriță de praf de copt
1 praf de sare

Pentru crema de brânză

200 g de unt moale
220 g de philadelphia
200 g de zahăr pudră
zeama de la 1/2 lămâie
1 esență mică de vanilie

Pentru caramel:

200 g de zahăr
1 lingură de unt
150 g de smântână lichidă

Mod de preparare:

Chiar dacă lista ingredientelor pentru blat e lungă, e foarte ușor de pregătit. Așadar, untul moale se mixează cu zahărul tos și cel vanilat. Se adaugă și aromele și mixează până rezultă o compoziție cremoasă. Se adaugă pe rând și ouăle și se continuă mixarea ingredientelor. Se încorporează apoi cu o spatulă morcovii dați pe răzătoare, nucile și migdalele măcinate. Făina se amestecă cu amidonul, praful de copt și sarea și se încorporează amestecului. Compoziția rezultată se toarnă într-o tavă rotundă detașabilă(26 cm) sau dreptunghiulară(20x30), în cazul meu. Se coace blatul la 175 de grade pentru 45 de minute. 
După ce s-a copt, lăsați-l să se răcească bine și mai apoi vă puteți ”juca” cu el. Dacă e rotund îl puteți lăsa așa și îl îmbrăcați frumos în crema de brânză, dacă e dreptunghiular, la fel procedați. Dacă aveți forme la fel cu ale mele decupați blatul exact ca în imagine.
Pentru pregătirea cremei se mixează untul moale cu zahărul pudră până devine cremos și spumos. Se adaugă crema de brânză și esența de vanilie(sau puteți adăuga semințe de la 1/2 baton de vanilie) și zeama de lămâie. Eu am cumpărat zahărul pudră, vă îndemn să-l cumpărați și voi pe al vostru. Îl puteți cumpăra cu aromă de vanilie chiar și renunțați astfel la esență și semințe. Alegeți ori esența, ori semințele, ori zahărul pudră vanilat. 
Așezați crema peste mini blaturi și dați-le la rece peste noapte. Blatul rămas îl puteți îmbrăca neglijent în crema rămasă și îl dați și pe acesta la rece. 
A doua zi pregătiți caramelul. Topiți untul într-o tigaie de ceramică sau într-o crăticioară cu fundul gros. Adăugați apoi zahărul și lăsați-l să se topească. O să observați că o să capete o tentă maronie. Amestecați să se topească integral. Adăugați apoi frișca lichidă cu grijă și amestecați în sos până se topește din nou și se leagă. În cazul în care vă rămân cocoloașe de zahăr îl puteți trece printr-o sită măruntă. În acest fel o să aveți un caramel perfect. Îl puteți păstra la rece și când aveți nevoie de el în încălziți la bain-marie, simplu și frumos. Am explicat și la acest cheesecake delicios cum am făcut caramelul, doar că am pus mai mult unt acolo.
Decorați mini torturile sau tortul cu sosul caramel și nuci tocate. Savurați-l alături de cei dragi! E o explozie de gusturi, arome și calorii! :)). 




Să vă fie de bine!
Tags:

6 comentarii :

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!