Mere în pijama cu sos de caramel Alina Avram 28 ianuarie 2015 6 Comments

Aveam în plan de ceva timp să fac mere în pijama. Ce comic sună! Dacă asta ar fi denumirea în limba română pe aceasta o folosim. Italienii le numesc frittelle di mele. Răsfoind paginile unui pliant al unui supermarket de aici din Italia, am dat peste rețeta. Ele se pot consuma cu zahăr pudră și scorțișoară măcinată, dar cum în ultima perioadă am ceva fixație pe caramel, l-am pregătit pentru a îmbogăți caloric desertul. Oricum se potrivesc perfect, merele ușor acrișoare, aluatul nu foarte dulce și caramelul super dulce. Mi-a plăcut ideea și cred că o să vă încânte și pe voi o dată ce vă aflați aici :) .

Ingrediente:

125 g de făină
1 ou
sucul de la 1/2 lămâie
2 mere(Golden am folosit eu)
1 lingură de zahăr
1 praf de sare
1 pahar de lapte
1 linguriță de praf de copt
ulei pentru prăjit
zahăr pudră 
scorțișoară măcinată

Pentru sosul de caramel:

125 g de zahăr
2 linguri de unt(nu foarte gras)
100 ml de smântână lichidă

Mod de preparare:

Oul se bate cu telul împreună cu laptele, zahărul și un pic de sare. Se adaugă făina cernută împreună cu praful de copt și se omogenizează compoziția. Se lasă aluatul să se odihnească pentru 30 de minute. 
Merele se curăță de semințe cu ajutorul unei ustensile speciale pentru scos cotorul. Dacă nu o aveți tăiați-le felii și scobiți apoi miezul cu ajutorul unui cuțit. Se stropesc cu zeama de lămâie. 
Se trec apoi prin compoziția lăsată la odihnit și se prăjesc în ulei de floarea soarelui încins. Nu știu dacă uleiul de floarea soarelui este cel mai indicat pentru prăjit, dacă aveți unul mai bun folosiți-l pe acela. 

Se scot apoi pe șervețele de hârtie ca să absoarbă surplusul de ulei. Se pregătește apoi caramelul. Știu că sunt mai multe variante de pregătire a caramelului, cu apă, cu zahăr brun, cu zahăr alb, cu untul adăugat la început, etc. Rețete cu caramel găsiți aiciaici și aici
În ultimul timp pregătesc caramelul într-o manieră puțin diferită în sensul că adaug untul la început. Vă recomand însă să alegeți un unt mai slab, cu 60% grăsime. La tarta cu caramel sărat am adăugat untul după ce s-a topit zahărul. La rețeta de astăzi dacă adăugați untul după ce se topește zahărul nu o să vă iasă, pentru sunt alte cantități ale ingredientelor. Dacă vi se întâmplă cumva să vă rămână bucăți de zahăr netopit se poate trece caramelul printr-o sită fină și o să fie perfect.
Așadar topiți untul în tigaia de ceramică sau într-o crăticioară cu fundul gros. Adăugați apoi zahărul și amestecați din când în când să se topească bine. Aveți grijă să nu se închidă prea tare la culoare. Folosiți o flacără mai mică la aragaz. Adăugați apoi smântâna lichidă și amestecați până se topește și se leagă sosul. 


Folosiți-l fierbinte pe merele în pijama, dar dacă vă rămâne îl puteți reîncălzi și dacă îl păstrați la rece îl încălziți apoi pe bain-marie. Eu am decorat farfuria cu un sos de căpșuni cumpărat pentru a crea un pic de contrast.


 Să vă fie de bine!

6 comentarii :

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!