Gogoși umplute cu gem și nutella Alina Avram 8 ianuarie 2015 2 Comments

Îmi veni așa dintr-o dată poftă de gogoși și nu de orice fel, umpluți, frumoși și bomboși. Distracția a început frumos, dar munca s-a întins pe parcursul a câteva ore. Să faci gogoși simpli și să-i coci în ulei e mai ușor, dar să-i umpli și să-i coci se desfac. Cel puțin mie mi s-au desfăcut și după două încercări eșuate, i-am pus repede într-o tavă și i-am băgat la cuptor. Pe ceilalți i-am făcut simpli și i-am umplut ulterior. Muncă de Sisif, nu alta! Am citit pe unele bloguri că lipiți cu lapte sau apă nu se desfac. Sincer, nu am mai avut curaj să încerc de frica uleiului care sărea peste tot la contactul cu gemul scurs din gogoși. 

Ingrediente:

1kg de făină
100 de zahăr
100 g de unt topit
2 ouă
un pic de sare
coajă rasă de lămâie
un cub mic de drojdie
50 ml de ulei
2 căni de apă

gem de portocale (am folosit eu)
nutella
zahăr pudră
ulei pentru prăjit

Mod de preparare:

Aluatul nu l-am frământat eu, ci tatăl meu, el e expert la aluaturi de gogoși. Vă explic cum a procedat el. Făina se cerne într-un vas încăpător și se amestecă cu zahărul și sarea. Se adaugă în centrul ei ouăle întregi, coaja rasă de lămâie, untul topit și drojdia dizolvată într-o cană de apă călduță. Se lasă așa să se odihnească pentru 10 minute până se activează drojdia și se frământă aluatul adăugând pe rând restul de apă. La final se adaugă uleiul și se continuă frământarea până aluatul devine elastic, se desprinde ușor de pe mâini și nu e moale. Tatăl meu în frământă destul de mult în opinia mea, de regulă cel puțin jumătate de oră. Poate o vi se pară ciudat că adaugă toate ingredientele la început, dar vă asigur că de fiecare dată face un aluat minunat. 

Se întinde aluatul pe masa de lucru și se decupează forme rotunde cu un pahar mai mărișor. Se pune gem de care doriți sau nutella în centru și se așază deasupra restul de forme decupate. Se sigilează bine cu degetele și se decupează cu un pahar mai mic gogoșile. Se lasă la crescut până își dublează volumul. După ce au crescut le puteți da la cuptor la temperatură medie până se rumenesc frumos. Se scot și se pudrează cu zahăr. 
Din restul de aluat decupați forme pe care le lăsați la crescut și pe acestea până își dublează volumul. Le coaceți în ulei încins. Puneți suficient ulei pentru a nu atinge fundul oalei gogoșile. 

Cu ajutorul unei seringi de patiserie sau al unui poș puteți umple gogoșile cu nutella sau cu gemul preferat. Eu m-am cam chinuit puțin. Am folosit poșul și le-am umplut din loc în loc. Acelea la cuptor mi-au ieșit perfecte și ca formă și la interior. Diferența dintre gogoșile la cuptor și cele prăjite în ulei cred că o cunoașteți și voi. Uleiul în exces! Personal, pe cele umplute le prefer la cuptor și pe cele simple prăjite în ulei. O dată pe an! :)) În imagini puteți observa o gogoașă la cuptor cu nutella și una prăjita și umplută cu gem de mandarine. Vouă care vă place mai mult?
Să vă fie de bine!

2 comentarii :

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!