Tort Sacher Alina Avram 27 decembrie 2014 3 Comments

Sărbătorile trec cu pași repezi, timpul trece în general pe nesimțite. Suntem într-o continuă mișcare și grabă! Mi-aș dori uneori ca timpul să stea în loc să ne bucurăm cât mai mult de momentele frumoase din viața noastră. Sărbătorile sunt cel mai pun prilej de a aprecia căldura familiei, de a ne apropia cât mai mult de cei dragi nouă, de a dărui mai mult semenilor noștri. Nu aș dori să devin prea nostalgică pentru că aș vrea să vă vorbesc puțin despre rețeta tortului Sacher, unul dintre cele mai populare torturi de ciocolată. Mi-aș dori nespus să merg în Austria să gust acest tort la mama lui acasă. Sper totuși că am redat o copie cât de cât acceptabilă a faimosului tort. Se pare că secretele faimosului tort Sacher inventat de Franz Sacher pe la 1832 sunt deținute de patiseria Hotelului Sacher din Viena și din Salzburg. Alte locații unde se mai servește rețeta originală ar mai fi cafenelele Sacher din Graz, Innsbruck, Sacher Shop din Bolzano, aeroportul din Viena și online pe site-ul Hotelului Sacher. Așadar restul sunt doar niște imitații ale rețetei originale secrete.

Ingrediente:

200 g de ciocolată neagră(74%cacao)
100 g de unt
150 g de zahăr pudră
10 albușuri
8 gălbenușuri
1/2 baton de vanilie
120 g de făină
1/2 linguriță de praf de copt
un praf de sare

1 borcan mic de dulceață de caise

Pentru glazură:

150 g de zahăr pudră
200 ml de frișcă lichidă
100 g de ciocolată neagră

Mod de preparare:

Ciocolata se topește pe bain-marie. Gălbenușurile se mixează bine cu zahărul pudră. Se adaugă apoi ciocolata topită, untul topit și semințele de vanilie. Se încorporează apoi albușurile mixate spumă cu un praf de sare. La final se încorporează și făina amestecată cu praful de copt. Se toarnă compoziția rezultată în două tăvi cu diametrul de 22 de cm, unse cu unt și tapetate cu făină.

Puteți coace blatul și într-o singură tavă cu diametrul mai mare și apoi îl feliați. E de preferat totuși să-l coaceți separat, la foc mediu pentru 35 de minute. 
După ce s-a copt, se lasă să se răcească pe un grătar și apoi se feliază. Se umple apoi cu dulceața de caise. Eu l-am curățat și pe margini de partea rumenită.

Pentru glazură se topesc ciocolata și frișca pe foc mic. Se adaugă zahărul și se omogenizează. Se toarnă glazura pe tort și se lasă să se scurgă pe un grătar. Se dă la rece peste noapte. Se ornează apoi cu ciocalată albă sau neagră topită pe baie de aburi. Eu am stricat ulterior glazura pentru că am umblat a doua zi la ea. Greșisem scrisul :)). E un tort dens, amărui, acrișor, ciocolătos și super sățios.
Să aveți sărbători fericite în continuare!

Tags:

3 comentarii :

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!