Stollen(cozonac nemțesc) Alina Avram 4 decembrie 2014 7 Comments

Sărbătorile de iarnă se apropie cu pași repezi. Începem să ne gândim cu ce bunătăți o să umplem masa de sărbători de anul acesta. Cozonacul nostru românesc o să fie nelipsit de pe masa noastră, dar nici cozonacul nemțesc denumit ”stollen” nu e de lepădat. Forma acestui cozonac amintește de pruncul Iisus Hristos înfășat. Este un cozonac dulce, parfumat cu rom, scorțișoară și îmbogățit cu fructe confiate, stafide și migdale.

Ingrediente:

375 g de făină albă
75 g de stafide
3 linguri de whisky sau rom
1/2 linguriță de sare
50 g de zahăr tos
1/2 linguriță se scorțișoară
40 g de drojdie proaspătă
120  ml de lapte călduț
50 g de unt topit
1 ou
70 g de coajă de portocală, lămâie confiate
50 g de migdale
unt topit pentru uns 
zahăr pudră

Pentru pasta de migdale:

160 g de migdale
50 g de zahăr tos
50 g de zahăr pudră
1 linguriță de zeamă le lămâie
1 ou

Mod de preparare:

Pe lângă stafide puteți folosi și merișoare deshidratate pe care le puneți la înmuiat cu puțin apă caldă și rom. Eu am folosit whisky și o esență de rom. 
Făina se cerne împreună cu sarea într-un vas încăpător. Se adaugă, zahărul și scorțișoara (eu am uitat să adaug scorțișoara aici și am adăugat-o la final deasupra foii de aluat). 
Drojdia se dizolvă îl laptele călduț  și se adaugă în centrul făinii. Se adaugă puțină făină de pe marginea vasului până se formează o cocă mai grosuță și se acoperă apoi cu restul făinii, dar fără a se frământa. Se acoperă vasul cu folie alimentară și se lasă așa la loc cald pentru 30 de minute.
Se adaugă apoi untul topit și oul bătut și se frământă aluatul. Se așază apoi pe o masă unsă cu făină și se continuă frământarea pentru 8-10 minute.  Se pune aluatul într-o tavă unsă cu puțin ulei și se acoperă cu folie alimentară unsă deasemenea. Se lasă la crescut pentru 2-3 ore. 
Pentru pasta de migdale se amestecă migdalele măcinate cât mai fin cu cele două tipuri de zahăr, zeama de lămâie și oul bătut. Se formează o compoziție omogenă căreia i se dă forma de sul, lungă de 20 de cm. Se acoperă și lasă să se odihnească.
Se întinde aluatul într-o foaie ovală și se presară deasupra ei stafidele scurse, cojile de lămâie și de portocală confiate și migdalele tăiate. Se presează cu sucitorul fructele în aluat și centrul trebuie să fie mai subțire decât marginile. În centrul aluatului se așază sulul realizat din pasta de migdale și se împăturește aluatul. Se pune într-o tavă și se lasă din nou la crescut pentru 45-60 de minute, acoperit cu folie alimentară unsă cu puțin ulei. 

Se coace cozonacul la temperatură medie pentru circa 30 de minute. Se unge apoi cu unt topit și se presară deasupra zahăr pudră din belșug. Sau mai bine zis se tăvălește prin zahăr pudră.
În privința cojilor de portocală și de lămâie confiate țin să precizez că eu folosesc un amestec gata tocat ce se numește macedonia di frutta candita. Din această cauză am culoarea verde și roșie în cozonac :) . Aceeași combinație am folosit-o și la prăjitura cu griș.
Să vă fie de bine!

7 comentarii :

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!