Cozonac de post cu dovleac și nucă Alina Avram 22 decembrie 2014 3 Comments

Vă mărturisesc sincer că eu nu am făcut niciodată cozonac de post, aceasta a fost prima încercare și reușită de altfel. Când îl vezi și îl guști nu ai zice că e de post. E galben de la dovleac, e umplut cu nucă și rahat. E perfect. Părerea mea e că aglomerarea aluatului cu tot felul de ingrediente mai mult strică decât ajută. Un aluat de cozonac ca să crească are nevoie doar de apă, sare, zahăr, ulei și drojdie. Desigur, putem înlocui apa cu laptele și uleiul cu untul. Nu am făcut și nici nu mă văd plămădind aluatul vreo 2 ore cu 10 gălbenușuri :).  Se poate transforma cu succes rețeta aceasta într-una de frupt. Cu toate acestea, l-aș mânca cu drag și de Sărbători, de post fiind. 

Ingrediente:

1000-1100 g de făină
150 g de zahăr
un praf de sare
400 g de piure de dovleac
84 g de drojdie proaspătă
300 ml de apă călduță
100 ml de ulei 

250 g de nucă măcinată
3 linguri de nesquik
100 g de rahat

Mod de preparare:

Inițial am folosit 1 kg de făină și am mai adăugat la final cam 100 de g. Așadar  se cerne făina într-un vas încăpător și se amestecă cu zahărul și sarea. Drojdia se dizolvă în jumătate din cantitatea de apă călduță și se adaugă în centrul făinii. Se amestecă și se adaugă și piureul de dovleac răcorit. Se începe frământarea aluatului(10-15min) și se adaugă pe rând restul de apă călduță. Se adaugă apoi și uleiul și se frământă până aluatul devine omogen, elastic și se desprinde de pe mâini. Dacă vi se pare că e prea moale, mai adăugați puțină făină. Se lasă aluatul la crescut la loc cald până își dublează volumul. 
Se pregătește între timp umplutura. Eu am avut nuca deja măcinată și amestecată cu zahăr și cacauă. Se macină nuca și se amestecă cu puțină cacao și zahăr(mai mult la ochi așa). Am mai adăugat în plus câteva linguri de nesquik și puțină apă să devină ca o pastă ușor de întins pe aluat. 
După ce a crescut aluatul se împarte în 3 părți egale. Se întind foile cu mâna și se ung cu compoziția de nucă. Se adaugă rahatul tăiat deasupra și se rulează. Se împletesc rulourile de aluat și se pun în două tăvi tapetate cu hârtie de copt. Se lasă la crescut pentru 30 de minute. 

Se introduc tăvile în cuptorul preîncălzit la temperatură medie. Se lasă să se rumenească frumos, cam 30-40 de minute, în funcție de cuptorul fiecăruia. Se scot, se ung cu apă amestecată cu puțin zahăr și se lasă să se răcorească înainte de a-i scoate din tavă.
Bineînțeles că nu o să rezistați tentației de mânca din el așa cald cum e! Exact așa am făcut și eu, următoarele două poze sunt făcute cu telefonul când am scos cozonacul din tăvi și l-am tăiat să-l mâncăm.


Să vă fie de bine!

3 comentarii :

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!