Brăduț din turtă dulce și turtă dulce decorată Alina Avram 11 decembrie 2014 5 Comments

Am făcut turtă dulce după rețeta  Ritei și glazura tot după rețeta ei. Desigur, nu avea cum să dau greș, vorbim despre o profesionistă în domeniu și rețetele ei sunt perfecte. Am înjumătățit cantitățile pentru că și așa am copt și am ornat destul de multă pentru o începătoare ca mine. Cu ocazia asta am făcut și brăduțul, pe care l-am făcut și acum doi ani, dar cu biscuiți.

Ingrediente pentru turta dulce:

500 g de făină albă
2 lingurițe de scorțișoară măcinată
1/2 linguriță de nucșoară măcinată
1/2 linguriță de ghimbir măcinat
1 esență mică de portocale
1 linguriță de bicarbonat de sodiu
150 g de zahăr pudră
1 1/2 ou
125 g de miere de albine
150 g de unt

Pentru glazură de zahăr:

1 albuș
200 g de zahăr pudră
1 linguriță de zeamă de lămâie
1 lingură de amidon
colorant alimentar roșu

Mod de preparare:

Pentru compoziția de turtă dulce se topește pe baie de aburi untul împreună cu mierea de albine. Sau în cuptorul cu microunde. După ce se topește se amestecă timp din 30 în 30 de secunde până se leagă compoziția și se lasă să se răcorească.
Făina se amestecă cu condimentele și bicarbonatul de sodiu. Ouăle (eu am folosit un ou și jumătate) se bat cu zahărul până se omogenizează. Se adaugă în centrul făinii compoziția de miere și unt apoi cea de ouă și se amestecă cu o lingură de lemn. Când începe să se lege se frământă cu mâna și se înfoliază aluatul rezultat ce se dă la rece până a doua zi. 
Se presară puțină făină pe masă și întinde aluatul într-o foaie nu prea subțire. Se decupează formele dorite și se așază într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se coc turtele la temperatură medie pentru 5-10 minute. Eu le-am scos după ce și-au schimbat puțin culoarea în maroniu. 
Se scot pe un grătar și se lasă să se răcească. În prima poză sunt formele pentru brăduț. Apoi am optat pentru forma de steluță pentru turtele mele. 

Se pregătește glazura. Se degresează bine vasul în care faceți glazura și se mixează apoi albușul cu zahărul adăugat pe rând, puțin câte puțin. Se adaugă zeama de lămâie și amidonul. Se continuă mixarea până rezultă o compoziție densă, omogenă. Eu am folosit câteva picături de colorant gel roșu. Dacă nu folosiți imediat glazura, o acoperiți cu folie alimentară să nu se usuce și o dați la rece.
Cu ajutorul unui poș sau după indicațiile Ritei, decorați turta dulce cu glazură roșie și albă după talent și preferințe. Modelele pe care le-am făcut eu sunt cele mai ușoare. Cu cât e mai subțire capătul la poș cu atât e mai bine. Ies decorațiunile mai frumoase. Lăsați glazura să se usuce bine și depozitați turtele într-un bol cu capac. Pentru brăduț am folosit și câteva bomboane colorate. Nu știu cum de am avut atâta răbdare la decorat, eu la capitolul asta stau cam prost, dar mă tratez. Se lucrează destul de ușor cu glazura de zahăr așa că nu ar trebui să vă dea mari bătăi de cap. Dacă aveți alte forme pentru turta dulce precum omuleți, clopoței, ghetuțe, brăduți, folosiți-le! Cu cât sunt mai multe forme cu atât e mai distractiv. Le puteți agăța și în brad turtele voastre.


Să aveți spor! Crăciun fericit!

5 comentarii :

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!