Tartă cu ciocolată și caramel sărat Dohotariu-Avram Alina 18 noiembrie 2014 8 Comments

Mi-am cumpărat o formă de tartă dreptunghiulară, super lungă:). Era normal să încerc o rețetă nouă. Am găsit o tartă cu ciocolată și caramel sărat.Nu știu cât sunteți de familiari cu acest gust, dar o să vă cucerească și pe voi, vă asigur. Eu vă dau ingredientele pentru o tavă de tartă dreptunghiulară, exact ca a mea. Dacă folosiți o tavă rotundă, normală, dublați cantitățile la aluat și ciocolată. Caramelul e suficient.

Ingrediente pentru aluat:

65 g de unt
60 g de zahăr
1 ouă
170 g de făină

Pentru caramel:

120 ml de frișcă lichidă
230 g de zahăr
35 g de unt
un vârf de linguriță de sare roz

Pentru crema de ciocolată (ganache):

175 g de ciocolată neagră(74% cacao)
235 ml de frișcă lichidă

Mod de preparare:

Pentru pregătirea aluatului amestecați făina cu zahărul și untul rece tăiat cubulețe până rezultă o compoziție sfărâmicioasă. Adăugați oul, dați o formă rotundă aluatului și îl dați la rece pentru minim 1-2 ore. 
Transferați apoi aluatul pe masa de lucru unsă cu făină și întindeți-l cu sucitorul într-o foaie rotundă sau dreptunghiulară după caz. Înțepați aluatul cu furculița din loc în loc, așezați foaie de copt în tavă peste aluat și puneți câteva boabe de fasole. Coaceți tarta pentru 15 minute la temperatură medie. După aceea luați foaia de copt cu boabele de fasole și mai coaceți tarta pentru 10 minute. Lăsați-o să se răcească și pregătiți caramelul.
Topiți într-o crăticioară cu fundul gros zahărul. După ce s-a topit integral, adăugați untul și amestecați până se  subțiază caramelul. La final adăugați cu grijă frișca lichidă, amestecați din nou până la topirea completă a caramelului, și apoi sarea. Lăsați-l puțin să se răcorească și turnați-l în tavă cu aluatul de tartă copt.
Pregătiți ganache-ul astfel: topiți ciocolata împreună cu frișca lichidă pe foc. Lăsați-o și pe aceasta să se răcească puțin și după ce s-a întărit cât de cât caramelul turnați-o deasupra acestuia.  Dați tarta la rece peste noapte.

A doua zi presărați deasupra sare roz sau de mare și lăsați-o câteva minute la temperatura camerei pentru a o putea scoate din formă și a o putea servi. Dacă aveți o tavă de tartă cu fundul detașabil o să vă fie foarte simplu să scoateți tarta din formă.
Să vă fie de bine!
Tags:

8 comentarii :

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!