Piept de rață cu sos de portocale Alina Avram 8 noiembrie 2014 2 Comments

Cine n-a auzit de rață cu portocale sau de piept de rață cu portocale? Îmi amintesc cu amuzament că acum mulți ani, când nu prea aveam ”talent” în bucătărie, am pregătit o rață la cuptor cu portocale. Nu a ieșit rău, doar că pe atunci gustul dulce-sărat nu prea mă încânta. Între timp papilele mele gustative s-au mai delectat cu una cu alta și am ajuns să apreciez și gusturile mai neobișnuite, să zicem. Oricum de curând am mâncat piept de rață cu portocale la un restaurant din Piatra de Neamț care era foarte dulce și în plus erau puse și bucăți de portocale în sos. Când restaurantul e de renume zici că e bine așa, e gătit cum trebuie, dar încercând același tip de mâncare în mai multe locuri sau mai bine, pregătindu-l în propria ta bucătărie, îți dai seama că lucrurile nu prea se pupă. Părerea mea de amatoare este că sosul de portocale nu trebuie să acapareze savoarea pieptului de rață, ci să o completeze. Așadar am pregătit un piept de rață pe placul meu și după mintea mea de umilă cunoscătoare a bucătăriei de clasă. 

Ingrediente:

un piept de rață(350 g)
2 portocale
20 g de unt
o linguriță de zahăr brun
o lingură de oțet alb
o linguriță rasă de amidon de porumb
sare, piper

Mod de preparare:

Se încălzește cuptorul la o temperatură medie împreună cu o tavă în care va fi transferat pieptul. Pieptul de rață se crestează puțin pe partea cu pielea. Se sărează și se piperează pe ambele părți. 
Se încinge o tigaie și se adaugă pieptul de rață cu partea cu pielea în jos. Se lasă cam 4-5 minute până se rumenește frumos și se întoarce pe partea cealaltă. Se lasă cam 2-3 minute și se transferă în tava din cuptor. 

Se lasă 10 minute la cuptor dacă îl vreți făcut mediu, dacă îl vreți bine făcut îl lăsați cam 12-13 minute. 
Între timp se pregătește sosul de portocale. Pentru că pieptul meu de rață a fost mai mic și nu a lăsat foarte multă grăsime am adăugat și puțin în unt în tigaie peste grăsimea lăsată. Am  adăugat apoi zahărul brun, sucul de la o portocală și oțetul. Am lăsat un minut să fiarbă și am adăugat amidonul pe care l-am dizolvat inițial în trei linguri de sosul din tigaie. Am adăugat sare și piper și după ce s-a legat sosul l-am oprit. 
Pieptul se rață se scoate din cuptor și se feliază. Se așază pe farfurie și se toarnă deasupra sosul trecut inițial printr-o sită. Se decorează cu felii de portocală și rozmarin. Din acest piept de rață am pregătit două farfurii. Eu sunt de părere că a ieșit acceptabil.Să vă fie de bine!

2 comentarii :

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!