Tartă cu cartofi dulci și ghimbir Dohotariu-Avram Alina 2 noiembrie 2013 10 Comments

Am pregătit o tartă aromată cu cartofi dulci, dar din păcate ''nu am nimerit'' varianta portocalie a acestora. Aduce foarte mult cu varianta americană a plăcintei cu cartofi care se consumă în special de Thanksgiving. Cartoful dulce este o combinație savuroasă de dovleac și morcov. Copt însă, mie mi-a adus aminte de gustul castanelor fierte pe care le consumam în copilărie. Am înnobilat gustul plăcut al cartofului cu ghimbir proaspăt. Nu vă pot spune cât de delicioasă a fost tarta, iar consumată călduță cu smântână dulce e un răsfăț culinar, după părerea mea. 

Ingrediente pentru aluatul de tartă:
250 g de făină
150 g de unt
o lingură de zahăr
un praf de sare
un ou
o lingură de lapte rece

Pentru compoziție:
800 g de cartofi dulci
250 g de lapte 
125 g de unt
3 ouă
20 g de ghimbir 
100 g de zahăr
1/2 linguriță de scorțișoară
un praf de nucșoară

Mod de preparare:

Înainte a ne apuca de aluatul de tartă e recomandat să punem cartofii la copt, în cuptor. În felul acesta se coc și au timp să se răcească pentru a putea pregăti compoziția. Așadar, cartofii copți se curăță de coajă și se dau deoparte până pregătim aluatul de tartă.
Făina, zahărul și sarea se amestecă cu untul rece, tăiat cubulețe. Când aluatul capătă un aspect sfărâmicios, se adaugă oul, se încorporează, și la final lingura de lapte rece. Se frământă un aluat omogen și moale, care se învelește în folie de aluminiu și se dă la rece pentru 30 de minute. 
Compoziția eu am pregătit-o practic ca pe un piure de cartofi. Astfel, cu ajutorul blenderului am pasat cartofii, am adăugat zahărul și untul și am continuat pasarea ingredientelor. Am adăugat laptele și apoi pe rând ouăle întregi. La final am încorporat ghimbirul dat pe răzătoare, condimentele și am amestecat bine compoziția. După ce i-am copt, cartofii și-au schimbat culoarea, au devenit ușor mov-gri, iar dacă pățiți și voi același lucru nu vă speriați. Observați că după ce s-a copt, tarta are o culoare frumoasă.
Aluatul de tartă l-am întins într-o singură foaie pe masa de lucru unsă cu făină și am așezat apoi foaia într-o tavă de tartă. Am turnat deasupra compoziția și am copt tarta pentru aproximativ 50 de minute la foc mediu. După ce s-a răcorit, am scos tarta din formă, am presărat zahăr pudră deasupra și am servit-o cu smântână dulce. 



Să vă fie de bine!
Tags:

10 comentarii :

  1. mmmm ce combinatie interesanta, nu am incercat pana acum cartoful dulce, insa aceasta reteta m-a facut curioasa sa incerc...!!,

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu numai mamicuta ci si harnicuta!
    Ai toata admiratia mea pentru cum reusesti sa imparti timpul ca sa iti ramina si pentru postari.
    Despre tarta?
    Delicioasa!

    RăspundețiȘtergere
  3. o sa "fur" si eu reteta ast, ca tere-mi face cu ochiul!te pup!

    RăspundețiȘtergere
  4. Chiar ca arata bine si este o combinatie de tarta care-mi face cu ochiul :) Pup

    RăspundețiȘtergere
  5. Interesanta combinatia dar arata tare bine!
    O seara buna !

    RăspundețiȘtergere

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!