Cheesecake cu dovleac și fistic Alina Avram 22 octombrie 2013 18 Comments

Știu că nu-i frumos să mă laud, dar am făcut un cheesecake cu dovleac de te lingi pe degete la propriu. Câte mâncăruri minunate poți face dintr-un dovleac, nu mai zic de deserturi! Slăbiciunea mea o reprezintă dulciurile așa că atunci când e vorba de pregătit ceva dulce și bun, nu mă dau în lături. Cred că aș putea trăi mâncând doar dulciuri :)). Cheesecake-ul de față se face rapid, mai mult durează coptul și răcirea acestuia. Eu nu am avut răbdare să se răcească bine de tot așa că am savurat o feliuță călduță cu ai mei, dar e mult mai bun rece. Merită așteptarea!

Ingrediente:

250 g de biscuiți simpli (frollini)
25 g de fistic
175 g de unt topit
500 g de ricotta
100 g de zahăr
3 ouă
300 g de dovleac copt
un praf de scorțișoara
un praf de ghimbir
150 g de smântână dulce
fistic pentru decor

Mod de preparare:

Prima dată vreau să fac niște precizări. Am folosit biscuiți simpli pe care îi aveam deja în casă, frollini dorati. Am ornat cu smântână, panna da cucina mai exact, care are un gust dulce pentru cine nu știe. Din această cauză am precizat să folosiți o smântână dulce și grasă. Puteți folosi în loc de ricotta orice alt gen de cremă de brânză. 
Primul pas în realizarea desertului îl reprezintă coacerea dovleacului. Așadar, dovleacul curățat se taie în bucăți potrivite, se presară cu puțin zahăr, scorțișoară și ghimbir măcinat. Se coace până când intră furculița ușor în el într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.
Biscuiții se macină fin sau se sfărâmă cu sucitorul. Eu am ales a doua variantă și nu i-am sfărâmat foarte fin. La fel am procedat și cu fisticul. Se amestecă apoi cu untul topit și se pun într-o tavă de copt cu inel detașabil. Se tapetează bine tava cu dosul unei linguri. Se dă la rece pentru jumătate de oră. Pentru compoziția de brânză se amestecă ricotta cu zahărul și dovleacul pasat (cu furculița). Se încorporează apoi pe rând cele trei ouă. Compoziția rezultată se toarnă în tava cu biscuiți și se coace cheesecake-ul la foc potrivit pentru o oră. Atât mai exact l-am lăsat eu până a fost gata.  Se lasă să se răcească și de decorează cu smântână și fistic tocat. 

Cam acesta ar fi cheesecake-ul propus de mine. Pe scurt, dacă vreți să faceți un cheesecake cu dovleac, esențial este să dețineți un dovleac bun, apoi în privința cremei de brânză puteți alege între philadelphia, mascarpone sau mai știu eu ce. Eu am optat pentru ricotta pentru că îmi place gustul ei și s-a potrivit de minune în acest cheesecake. Fisticul este o alegere personală, la fel ca și ricotta, e o chestiune de gust, dar și de aspect. Și o ultimă precizare: am folosit o tavă de copt mai micuță și din această cauză desertul meu a ieșit mai înalt :). 



Să vă fie de bine!

18 comentarii :

  1. Eu ador dovleacul, iar cheesecake-ul cu dovleac stiu ca e printre cele mai bune dulciuri posibile cu dovleac asa ca fur o portie ;)

    RăspundețiȘtergere
  2. Sunt Fun Dovleac!!! Cheesecake-ul tau merita 5 ***** Hugs

    RăspundețiȘtergere
  3. Eee, uite ca acuma stiu unde sa vin cand vreau o reteta buna cu dovleac. :)
    Cheesecake-ul tau cu dovleac arata mai mult decat delicios !

    RăspundețiȘtergere
  4. Mi-ai starnit pofta cu dovleacul, iar in combinatia asta ma apuca durerea de cap, din cauza poftei bineinteles. :) :">

    RăspundețiȘtergere
  5. Si mie imi place cheesecake-ul cu dovleac.Este incredibil de bun iar al tau arata perfect.Imi place asa inalt !

    RăspundețiȘtergere

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!