Tort cu iaurt și coacăze roșii Dohotariu-Avram Alina 15 august 2013 22 Comments

Poate e prea mult spus ''tort'', dar parcă nici a prăjitură sau a tartă nu arată, așa că rămân la denumirea de tort totuși. Dacă aveți vreo idee mai bună în a denumi acest desert, vă rog să mi-o împărtășiți. În fine, e un desert super simplu, nu foarte dulce, special pentru cei care nu se dau în vânt după dulcegării culinare. Coacăzele pot fi înlocuite cu alte fructe, mai dulci pentru cei care se află de cealalată parte a barierei și adoră deserturile dulci și foarte dulci. 

Ingrediente pentru blat:
3 ouă
3 linguri de zahăr
2 linguri cu vârf de făină
o lingură cu vârf de cacao
un zahăr vanilat

Pentru cremă:
500 g de iaurt cremos dulce
12 g de gelatină folii
4-5 linguri de lapte
100 g de zahăr
100 g de coacăze roșii

Mod de preparare:

Blatul se face foarte simplu. Ouăle se separă, iar gălbenușurile se mixează cremă cu zahărul tos și zahărul vanilat. Se încorporează apoi albușurile bătute spumă cu un praf de sare, făina și cacaua. Se toarnă compoziția rezultată într-o tavă unsă cu unt și tapetată cu făină. Precizez că am folosit o tavă mai mare pentru a coace blatul și pe urmă una mai mică, detașabilă pentru a monta tortul. Resturile rămase de la blat le-am folosit pentru a face firimituri și a le distribui deasupra tortului. 
Se coace blatul pentru 10-15 minute, la foc moderat și pe urmă se lasă la răcit. Crema de iaurt se pregătește la fel de simplu. Iaurtul dulce se amestecă cu zahărul și coacăzele roșii. Puteți adăuga mai mult zahăr în compoziție, mai ales dacă nu folosiți un iaurt dulce. Gelatina se pune la înmuiat în apă rece pentru 10 minute. Se încălzește laptele și se adaugă apoi gelatina stoarsă bine de apă. Se amestecă până se dizolvă bine în lapte și se ia de pe foc. Se lasă să se răcorească  bine înainte de a o adăuga în amestecul de iaurt, zahăr și coacăze.
Se folosește o tavă cu inel detașabil mai mică pentru a decupa blatul și se așază pe o farfurie. Se toarnă apoi crema de iaurt peste blat, în formă, și se dă la rece pentru câteva ore sau peste noapte. Se scoate cu grijă inelul detașabil, se ornează tortul cu firimituri din blatul rămas și se decorează cu crenguțe de coacăze roșii. 



Să vă fie de bine!

Tags:

22 de comentarii :

  1. Numai buna ideea ta, tocmai vroiam sa fac ceva usor cu mure :). Nu am facut niciodata cu iaurt.

    RăspundețiȘtergere
  2. Imi place mult. Este un desert usor si foarte bun!

    RăspundețiȘtergere
  3. Mie nu-mi plac dulciurile foarte dulci,asa ca este pe placul meu deliciosul tau tort.Crema de iaurt este grozav de gustoasa si usoara,stiu sigur!
    Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  4. Arata senzational, usor, de vara ... mare pofta mi-ai facut :)

    RăspundețiȘtergere
  5. woooow, Alinaaa, ce bine arata!!! mor dupa torturile cu iaurt :) cred ca e super combinatia ta!

    RăspundețiȘtergere

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!