Tort cu mere și frișcă Alina Avram 16 iunie 2013 18 Comments

E atât de cald că nu-ți mai vine să stai în bucătărie printre oale și tigăi, darămite să mai aprinzi și cuptorul. Oricât de cald ar fi trebuie să mai și mâncăm, iar când e vorba de ceva dulce, trebuie să facem un efort să învingem căldura și să ne potolim pofta. În plus, tortul acesta e atât de simplu că nici nu aprinzi bine cuptorul că s-a și copt blatul. Iar compoziția de mere durează foarte puțin să o pregătești. Ideea a pornit de la faptul că aveam niște mere care nu se voiau mâncate, mai ales acum cu atâtea fructe de sezon, iar eu nu știam exact ce să fac cu ele. Deserturi cu mere am încercat o mulțime, cred că e cel mai popular fruct printre rețetele mele. Un tort cu mere rase era chiar o noutate pentru mine. Știam că nu are cum să nu fie un tort bun, de aceea l-am și făcut, iar acum vi-l prezint și vouă.

Ingrediente pentru blat:
4 ouă
4 linguri de zahăr
4 linguri de făină
un praf de sare
coaja rasă de la o lămâie
zahăr vanilat
unt și făină pentru uns forma

Pentru compoziție:
4 mere mari
100 g de zahăr
100 g de unt
3 foi de gelatină
o linguriță de scorțișoară

În plus: smântână lichidă pentru ornat

Mod de preparare:

Blatul este unul simplu, un aluat de pandișpan din 4 ouă pentru o formă mai mică. Gălbenușurile se mixează cremă cu cele 4 linguri de zahăr. Se încorporează apoi albușurile bătute spumă cu un praf de sare. La final se adaugă făina în ploaie, zahărul vanilat și coaja de lămâie. Se toarnă compoziția rezultată într-o tavă cu inel detașabil, unsă cu unt și tapetată cu făină. Se coace blatul la foc moderat, în funcție de cuptor, timp de 20 de minute. Se încearcă cu o scobitoare pentru a fi siguri că e copt. Se lasă să se răcească apoi se feliază în două.
Merele se curăță și se dau pe răzătoare. Se pun apoi la călit împreună cu zahărul, untul și scorțișoara. Înainte de a opri focul se adaugă gelatina înmuiată în prealabil în apă rece pentru 10 minute. Nu are nimic dacă merele încă mai conțin lichid când ați oprit focul. Acest lucru ajută la însiroparea blatului. Se lasă și compoziția de mere să se răcorească puțin, apoi se întinde între foile de blat. Se dă la rece tortul. 
Pentru ornat am folosit smântână lichidă pentru frișcă pe care am mixat-o pentru câteva minute cu 3 linguri de zahăr. Am îmbrăcat apoi tortul răcit bine în aceasta și am decorat cu feliuțe de măr. E recomandat să-l lăsați la rece peste noapte. Am uitat să precizez că eu am folosit ouă de țară pentru blat, de aceea a ieșit așa de galben.



Să vă fie de bine!
Tags:

18 comentarii :

  1. Tort de mere zici? Vreau o felie mareeeee... Seara faina!

    RăspundețiȘtergere
  2. Si eu ma inscriu cit nu e prea tirziu.
    (Sa fie putin mai mare felia mea - sint lacoma :D)

    RăspundețiȘtergere
  3. Arata tare bine, cred ca este bun de tot! Fur o felie, da? Pupici

    RăspundețiȘtergere
  4. Superb arata tortul tau! Si soacra mea face un tort similar - foarte, foarte bun!

    RăspundețiȘtergere
  5. Alina, cred ca ti-am mai spus, insa cu riscul de a ma repeta iti spun ca imi faci pofta cu tot ce pregatesti tu!

    RăspundețiȘtergere

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!