Tartă cu cireșe (rustică) Alina Avram 18 iunie 2013 26 Comments

Dacă tot e sezonul cireșelor cum era să ratez tocmai o tartă cu aceste fructe minunate, mai ales că tartele dulci se numără printre deserturile mele favorite. Am avut și mai am încă niște cireșe super mari și super coapte, faine de tot. O minunăție! Am avut norocul să le primim de la o persoană care se ocupă cu recoltarea și distribuirea fructelor aici în Italia. Doar nu era să dau 6-7 euro în magazin pe un kilogram de cireșe :)). În caz că nu aveam în curte și nu primeam în dar de la persoane amabile, cumpăram așa un kiliogram de-o poftă. Nu știu de ce sunt atât de scumpe în magazin având în vedere că sunt cireși prin unele comune unde nu-i culege nimeni și îi asaltează păsările la greu. E un mister total pentru mine. Dacă dezleagă cineva misterul să-mi spună și mie. Revenind la tarta mea pot spune cu mâna pe inimă că a ieșit un deliciu. Nu vreau să mă laud, e doar purul adevăr. Ingrediente simple, muncă puțină (mai puțin scosul sâmburilor) și un desert neașteptat de bun. Încercați-l și voi și-mi veți da dreptate!

Ingrediente pentru aluat:
250 g de făină
100 g de unt
100 g de zahăr
1/2 esență mică de migdale
un ou

Pentru compoziția de cireșe:
800 g de cireșe fără sâmburi
150 g de zahăr
zeama de la 1/2  de lămâie
3 linguri de amidon

Mod de preparare:

Pentru aluatul de tartă se amestecă făina cu zahărul, oul și untul rece până rezultă un aluat omogen și moale care se lasă pentru minim jumătate de oră la frigider.
Cireșele spălate și curățate de sâmburi se pun pe foc împreună cu zahărul și zeama de lămâie. Se lasă să se topească zahărul și se adaugă amidonul. După ce s-a legat compoziția se oprește focul și se lasă să se răcorească.
Se scoate aluatul din frigider și se întinde cu sucitorul pe o foaia de copt unsă cu făină. Se pune apoi într-o tavă rotundă cu tot cu foaia de copt. Se pune compoziția de cireșe în tavă și se îndoaie marginile aluatului. Se coace tarta la foc moderat până se rumenește frumos pe  margini. Puteți folosi și mai puține cireșe în compoziție. Eu nu m-am zgârcit :)). După ce s-a rumenit se lasă se răcească, apoi se scoate din tavă cu ajutorul foii de copt. Eu nu am avut răbdare să se răcească suficient și am tăiat-o cât a fost călduță. E la fel de bună și caldă și rece, numai că rece e mai ușor de manevrat. Dacă o savurați călduță aveți nevoie de o linguriță. Rece, în schimb e mai legată și mai închegată compoziția. 



Să vă fie de bine!
Tags:

26 de comentarii :

  1. Cat de bine arataaaa...Am inceput a saliva sincer...

    RăspundețiȘtergere
  2. Superba!! Ciresele astea cum ar fi ele, gratis sau nu :P...fac treaba tare buna. Orice desert cu cirese e grozav de bun. Tarta asta a ta le are din plin si nu poate fi decat super buna (am facut si eu anul trecut ceva de genul asta si m-am lins pe degete) Mi-ar placea sa pot intinde mana dupa felia aia :D te pup

    RăspundețiȘtergere
  3. Vaiii, dar vai cum arata aceasta tarta!!! La noi au ajuns acum la 7-8 lei kgde cirese dar bune, sanatoase...pacat ca e asa distanta ca iti trimiteam un cos:) te pupam

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc, fetelor! Din fericire am mâncat pe săturate, dar mi-e dor și de cireșele românești.

      Ștergere
  4. Imi plac si mie foarte mult tartele astea rustice, dulci ori sarate, A ta arata minunat, mi-a facut o pofta de aproape ca as face focul in cuptor ... :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Vai, Doamne, cum mai arată!! Abia aștept să fac si eu zilele astea o tartă cu vișine!

    RăspundețiȘtergere
  6. Vai de capul meu! Se duce dieta numai cat privesc la bunatatea asta. :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Daca imi place ceva la McDonald's acel ceva este placinta cu cirese.
    Nu mi-a iesit niciodata cea de acasa ca aia.
    Tarta pe care ai facut-o pare sa reproduca ceea ce imi trebuie de la placinta de care vorbesc: foaia crocanta, din care curge siropul legat, si ciresele translucide.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu știu pentru că nu am mâncat așa ceva la Mac. S-ar putea sa semene cele două preparate din ce-mi relatezi tu.

      Ștergere
  8. Ce te mai dai in spectacol cu piesa asta!:)
    Bine,recunosc,daca eram invitata ta ,nu mai apucai sa o gusti!:))

    RăspundețiȘtergere
  9. Ce tare arataaa...cand vad cum curge siropul ala ...Superba tarta , felicitari!

    RăspundețiȘtergere

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!