Ruladă cu mascarpone și cireșe Alina Avram 6 iunie 2013 24 Comments

Am făcut din nou ruladă, de data aceasta una cu cacao, mascarpone și cireșe. Chiar astăzi am savurat ultima felie, la cafea. S-au copt în sfârșit și cireșele, cu mare întârziere față de anii trecuți. Frigul nu le-a lăsat însă să se dezvolte așa cum ar fi trebuit. Mi-e dor de cireșele mari și roșii pe care le mâncam cu poftă în copilărie de la vecina mea de la țară. Aveam o vecină bunicuță atât de sufletistă că în fiecare vară îmi aducea pe furiș (din cauza moșului cam zgârcit) câte un castron plin de cireșe. Cele mai bune cireșe din sat ea  le avea cu siguranță. Din păcate de câțiva ani buni nu mai este printre noi. Avea un suflet extraordinar și ținea enorm la mine. Tanti Anica, să știi că mi-e dor de tine și de cireșele tale minunate! Astăzi sunt cam tristă pentru am aflat cu stupoare că o bună prietenă și colegă de facultate și-a pierdut mama în urmă cu câteva luni. Eu nu am știut nimic, dar am bănuit că e ceva în neregulă cu ea. Îmi pare nespus de rău, mai ales că eu țin enorm la familia mea. Nu vreau să vă întristez, ci doar să vă îndemn să vă iubiți părinții și bunicii și să vă bucurați de prezența lor atât timp cât mai sunt printre noi și ne pot ajuta.

Ingrediente:

150 g de cireșe curățate
100 g de făină
50 g de cacao
4 ouă
2 gălbenușuri
210 g de zahăr
1/2 linguriță de praf de copt
250 g de mascarpone

Mod de preparare:

Mixați ouăle întregi cu 150 g de zahăr și un praf de sare. Adăugați apoi pe rând făina cernută împreună cu praful de copt și continuați mixarea ingredientelor la o viteză mai mică. Cerneți și cacao la final  deasupra vasului în care ați mixat compoziția și încorporați-o și pe aceasta bine de tot cu ajutorul mixerului. Turnați amestecul într-o tavă dreptunghiulară(tava aragazului), tapetată cu hârtie de copt și unsă cu puțin ulei. Coaceți rulada în cuptorul preîncălzit pentru 13-15 minute. Scoateți foaia de ruladă din cuptor, desprindeți-o ușor de pe hârtia de copt și rulați-o cât este caldă cu ajutorul unui prosop umed, a unei folii de silicon sau a unei hârtii de copt. Eu am rulat-o ușor cu ajutorul unei hârtii de copt, am înfășurat-o bine în aceasta și am dat-o la rece până am pregătit crema. 
Pentru cremă, mixați cremă gălbenușurile cu 60 g de zahăr. Eu am preferat să le pun apoi pe baie de aburi și să le amestec în continuare ca să pregătesc cât de cât termic gălbenușul. Dacă nu vă e frică de gălbenușul crud, săriți peste acest pas. Amestecați apoi gălbenușurile cu brânza mascarpone și adăugați și cireșele curățate de sâmburi în cremă. Scoateți rulada din frigider, întindeți crema deasupra și rulați-o la loc. O puteți înfășura din nou în hârtia de copt după ce ați rulat-o. Dați-o la rece pentru minim două ore și apoi serviți-o, nu înainte de a presăra puțin deasupra ei zahăr pudră. 
Dacă vi se crapă cumva la un capăt în timpul rulării, nu e nicio problemă. Marginile ruladei oricum sunt inestetice și  eu le-am tăiat. De fapt am mâncat cam jumătate din ea de la un capăt și de la celălalt înainte de a o poza :)). După cum veți observa, dacă o veți încerca e o foaie de ruladă destul de grosuță. Nici eu nu mă așteptam să iasă așa de babană :). Am făcut-o pentru prima dată și tot pentru prima dată am mixat ouăle întregi. Praful de copt și-a făcut bine treaba :).


Să vă fie de bine!

24 de comentarii :

  1. Foarte bine arata rulada, Alina iar crema sunt convinsa ca este delicioasa si usoara!

    RăspundețiȘtergere
  2. Alina ma omori cu ruladele astea. Imi place enorm si as savura in cateva secunde o feliuta! Pup!

    RăspundețiȘtergere
  3. Este perfecta!
    Sigur nu ai cumparat-o?
    ;) :D
    (Asta daca suporti o gluma)

    RăspundețiȘtergere
  4. Alina, scuza-ma despre ce tava e vorba? Tavile dreptunghiulare sunt mai mici, mai mari, ce dimensiuni are tava ta?
    Arata excelent rulada.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Any, e vorba de tava care vine la pachet cu cuptorul aragazului. Nu știu exact ce dimensiuni are, dar am să o măsor. Mulțumesc.

      Ștergere
    2. Ok, merci mult, deci e tava de la aragaz. Perfect, nu trebuie sa mai masori.
      Vreau s-o incerc pe viitor si cum eu am tavi dreptunghiulare de mai multe dimensiuni, nu-mi era clar. Dar acum e totul ok.
      Multumesc mult de tot!

      Ștergere
  5. Alinaaa, ce-ai facut aici ca mor de pofta!!! Trebuie neaparat sa ma incumet si eu sa fac rulada. N-am avut curajul inca. Nu stiu de ce, mi se pare prea complicat. Dar la cum arata rulada ta, nu mai stau pe ganduri. Mai ales ca e cu cirese, preferatele mele :) yumiiii

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Anky, îmi amintesc și eu de prima ruladă că nu mi-a ieșit. Nu e greu deloc, e vorba de un blat pandișpan sau de mixarea ouălor împreună, dar se adaugă puțin praf de copt. Sunt două variante. Pupici!

      Ștergere
  6. Chiar azi am cumparat din piata 2 kg de cirese,dar nu sunt dulci, de-abia le simt aroma.
    Ce mai furam la cirese in copilarie...din alea pietroase...:))
    RULADA ESTE PERFECTA!

    RăspundețiȘtergere
  7. Arata minunat si reconfortanta de la fructe. O seara frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  8. Sa stii ca arata perfecta! Si ai un talent sa imi faci pofta...

    RăspundețiȘtergere
  9. Arata super! :)
    Tot spun sa fac si eu, dar ciresele se maninca inainte de a ajunge in prajitura! :))

    RăspundețiȘtergere
  10. la blat spui ca se amesteca ouale intregi cu zahar si sare, cacao si praf de copt. iar mai traziu la crema spui ca se pun galbenusurile :d care? cate?

    RăspundețiȘtergere

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!