Ruladă cu cremă de lămâie și ciocolată Alina Avram 1 iunie 2013 20 Comments

Îmi plac ruladele din mai multe motive,dar în principal pentru că se fac ușor și se pot umple cam cu orice fel de cremă ne trece prin cap. Nu mai zic că se mănâncă foarte repede și ai mai vrea. Așa s-a întâmplat și cu aceasta ruladă. S-a consumat foarte repede, dar a mai rămas puțin și pentru a doua zi când parcă era mai bună. Se răcise bine, crema se întărise exact cât trebuia și era delicioasă. A fost, nu mai este. Alta urmează la rând că prea sunt bune și rapide.

Ingrediente pentru foaia de ruladă:
4 ouă
4 linguri de zahăr
4 linguri de făină
un praf de sare
zahăr vanilat

Pentru crema de lămâie:
3 gălbenușuri
6 linguri de zahăr
o lingură plină de amidon
250 ml de lapte
100 g de unt

Pentru crema de ciocolată:
100 g de ciocolată cu lapte
40 g de unt

Mod de preparare:

Prima dată se face crema de lămâie. Gălbenușurile se bat cu zahărul și amidonul. Se subțiază apoi cu laptele cald și se pun pe foc mic, amestecând mereu până se îngroașă. Se adaugă zeama și coaja rasă de la o lămâie. Se dă deoparte crema după ce s-a îngroșat. Se lasă să se răcorească bine și se amestecă apoi bine de tot cu untul moale, mixat spumă. 
Pentru foaia de ruladă se mixează gălbenușurile cu zahărul până devin cremoase și se deschid la culoare. Albușurile se mixează spumă cu un praf de sare și se încorporează la mână amestecului de gălbenușuri. La final se adaugă făina și zahărul vanilat și se încorporează și acestea ușor, de jos în sus. Se toarnă compoziția în tava cuptorului tapetată cu hârtie de copt și unsă cu puțin ulei. Se coace la foc mediu pentru câteva minute. Nu pot să indic exact câte minute pentru că dacă e încins cuptorul se coace foarte repede, foaia de ruladă fiind subțire. Se desprinde de pe hârtia de copt și se așază pe o alta, curată. Se întinde crema de lămâie și se rulează ușor. Se strânge cu ajutorul foii de copt și se dă la rece. Eu nu o rulez niciodată cu prosop umed sau mai știu eu ce. Important e să nu se rumenească prea tare în cuptor și să se usuce la capete pentru că din aceasta cauză nu o mai puteți rula. 

Crema de ciocolată e de fapt ciocolata topită pe baie de aburi împreună cu untul și omogenizată bine de tot. Puteți renunța la ea și puteți doar pudra rulada cu zahăr pudră sau o puteți decora frumos cu fructe proaspete. Când scoateți rulada de la rece și turnați deasupra ei ciocolata trebuie să vă mișcați rapid pentru că se întărește repede, rulada fiind rece din frigider. O dați apoi din nou la rece și o serviți cu drag atunci când credeți de cuviință.



Să vă fie de bine!

20 de comentarii :

  1. alina, am o mare rugaminte la tine: nu stiu ce s-a intamplat cu bannerul meu, ca nu mai functioneaza corect (probabil ceva s-a intamplat cu codul lui, iar creatorul sau nu este disponibil, momentan)..daca te rog frumos, imi trimiti si mie codul bannerului meu (vad ca la tine merge foarte bine)multumesc inzecit!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce m-ai nimerit cu rulada asta. Delicioasa. Seara frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  3. Mmm, delicioasa! Si mie imi plac ruladele! Chiar ca se termina prea repede!

    RăspundețiȘtergere
  4. Sunt bune si mici ruladele, da, prea repede dispar. Cred ca si a ta a patit la fel ;-)

    RăspundețiȘtergere
  5. Rulada aveam de gand sa fac si eu, sa ca la fox am intrat la tine!!! Va fi cu crema de lamaie!

    RăspundețiȘtergere
  6. Yummy!! Foarte aromata trebuie sa fie in combinatia lamaie-ciocolata. Servesc si eu o felie :)

    RăspundețiȘtergere
  7. superb a iesit rulada, frumoase culori, imi place cum e prezentat in poze procedeul de pregatire...mi-a facut poftaaaa :D

    RăspundețiȘtergere

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!