Prăjitură marmorată cu cireșe Alina Avram 22 iunie 2013 18 Comments

Cunoașteți cu siguranță această prăjitură. Mulți dintre voi ați încercat-o, alții doar ați savurat-o. Ce mi-a plăcut cel mai mult la această prăjitură a fost stratul de brânză și cel de ciocolată. Am folosit brânza philadelphia și asta i-a dat un gust mai bun cremei, după părerea mea. Am folosit o tavă mai mică și din această cauză prăjitura a ieșit mai înaltă. E recomandat să folosiți una de 30x40 ca să iasă treaba bună :). Aflându-mă la prima încercare a acestei rețete, habar nu aveam cum avea să rezulte preparatul. E o prăjitură destul de consistentă, blatul se completează bine cu cireșele proaspete, cu brânza cremoasă și stratul crocant de ciocolată. Parcă mergeau puse niște cireșe și în stratul de jos, dar asta la următoarea prăjitură marmorată. Rețeta e ușor modificată de mine față de varianta găsită în revista Click.

Ingrediente pentru aluat:
250 g de unt
200 g de zahăr pudră
un zahăr vanilat
5 ouă
375 g de făină
150 ml de lapte
o linguriță de praf de copt
3 linguri de nutella (sau o lingură de cacao)
200 g de cireșe

Pentru cremă:
200 g de unt
200 g de zahăr pudră
un zahăr vanilat
o cutie de philadelphia
zeama de la 1/2 de lămâie

În plus: 
200 g de ciocolată neagră cu minim 50% cacao pentru glazură

Mod de preparare:

În primul rând se pregătește blatul din untul moale care se mixează cu zahărul pudră și zahărul vanilat. Se adaugă treptat gălbenușurile și se continuă mixarea ingredientelor. Se încorporează apoi albușurile bătute spumă tare în acest amestec, apoi jumătate din cantitatea de lapte și la final făina cernută cu praful de copt. Se toarnă 2/3 din acest aluat într-o tavă (30x40) tapetată cu hârtie de copt. În restul de aluat se adaugă nutella moale (topită) sau cacaua , laptele rămas și se amestecă bine de tot. Se întinde acest aluat peste cel alb din tavă. Se așază deasupra cireșele fără sâmburi și se apasă ușor în aluat. Se coace prăjitura la 160 de grade, timp de 40-45 de minute. Se lasă apoi se răcească înainte de a o scoate din tavă.

În acest timp se pregătește crema de brânză. Untul moale se mixează cu zahărul pudră. Se adaugă crema de brânză, zahărul vanilat și zeama de lămâie. După ce s-a răcit prăjitura din tavă se întinde crema de brânză deasupra și se dă la rece până se întărește bine de tot. Eu am lăsat-o până a doua zi când am scos-o de la rece și am turnat deasupra ciocolata topită pe baie de aburi. Am realizat apoi cu o furculiță formele specifice acestei prăjituri. Nu degeaba se mai numește și prăjitura Valurile Dunării. 


Să vă fie de bine!

18 comentarii :

  1. Nu am rezistat sa nu dau clik cand ti-am vazut postarea.....arata de nota 10! pup

    RăspundețiȘtergere
  2. Arata foarte bine! Ma gandesc ca merge si cu visine. O s-o incerc si eu.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce bunatate! Poate o gatesc si eu azi, mai spre seara, ca deocamdata e prea cald.

    RăspundețiȘtergere
  4. Ce frumos a iesit, mie imi place asa inalte ;) Pup

    RăspundețiȘtergere

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!